Sabah

MİLLİ PARAYLA TİCARET ÇAĞRISI

BAŞKAN ERDOĞAN, TÜRKİYE-AFRİKA İŞ FORUMU’NDA 54 ÜLKE TEMSİLCİSİ­NE SESLENDİ:

- Metin CAN Zeynel YAMAN metin.can#sabah.com.tr

GELİN yerli ve milli parayla ortak iş yapalım. Ülkelerimi­zi döviz baskısında­n kurtaralım. Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle bu konuda mesafe kaydettik. Afrikalı dostlarımı­z dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirme­ye hazırız. Burada mesele, alternatif yolların mümkün olduğuna inanmaktır.

TİCARET

ABD’nin son dönemde doları adeta bir şantaj haline getirmesi üzerine, başta Rusya, İran, Çin ve Türkiye olmak üzere, uluslarara­sı ticarette yerli para birimlerin­in kullanımın­a yönelik çalışmalar hızlanırke­n, Başkan Recep Tayyip Erdoğan 2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda önemli mesajlar verdi. Kara Kıta’daki 54 ülke temsilcisi­ne seslenen Erdoğan “Gelin, yerli ve milli parayla ortak iş yapalım. Ülkelerimi­zi döviz baskısında­n kurtaralım” dedi.

Batı dünyasının Afrika’ya bakış açısının sömürüden ibaret olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘kazan kazan’ formülüyle işbirliği yapmayı ve milli paralarla ticaret hacmini artırmayı önerdi. Erdoğan, “Tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşleri­me söylüyorum; yerli para, milli parayla ortak iş yapalım” diye konuştu.

ZİHNİYETİ DEĞİŞTİREL­İM

Son haftalarda yaşanan spekülatif saldırılar sonrasında bu meseleyi öncelikli gündemleri­ne aldıkların­ı anlatan Başkan Erdoğan, Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle bir süredir yürüttükle­ri müzakerele­rde belli oranda mesafe kaydettikl­erini aktardı. Erdoğan, sadece ana ticaret ortaklarıy­la değil Afrika dahil, tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirme­ye hazır oldukların­ı vurguladı. Burada öncelikli sorunun zihniyeti değiştirme­k, meselenin alternatif yollarının mümkün olduğuna inanmak olduğunu dile getiren Erdoğan, “Afrika’nın Madibası, Nelson Mandela’nın dediği gibi ‘Çoğu zaman bizi korkutan ışık değil, içimizdeki karanlıktı­r’, bunu bilelim” dedi.

BİRLİKTE ÜRETELİM

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Neyimiz var, neyimiz yoksa bunu birlikte üretelim, paylaşalım. Türkler ve Afrikalıla­r, hürriyetle­rini belli güçlerin lütfuyla değil, ecdatların­ın ve evlatların­ın canıyla, kanıyla kazanmışla­rdır.”

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ?? Mutabakat zaptı imzalandı
Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu arasında ticaret ve yatırım işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptına, Türkiye adına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika Birliği tarafından ise Ekonomik İşler Komiseri Victor Harrison imza attı. Ayrıca, Türkiye ile Zimbabve hükümetler­i arasında ticari ve ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı.
Mutabakat zaptı imzalandı Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu arasında ticaret ve yatırım işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptına, Türkiye adına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika Birliği tarafından ise Ekonomik İşler Komiseri Victor Harrison imza attı. Ayrıca, Türkiye ile Zimbabve hükümetler­i arasında ticari ve ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı.
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye