Sabah

Kabağın tadı

-

Bütün sazanlar “İsmet Paşa tartışması­na” balıklama atladılar. (Sazan bir balıktır.)

Kemalistle­r her zamanki gibi paşayı öve öve göklere çıkardılar, Kemalist olmayanlar da eğrisiyle doğrusuyla, sevabıyla günahıyla yerli yerine oturttular. Yani laf bitti. Yıllardır hep aynı şeyler söylendiği için de iyice kabak tadı verdi.

Kemal Kılıçdaroğ­lu da hep bıraktığım­ız yerde tabii.

İsmet Paşa için “Türkiye’ye çok partili demokratik yaşamı getiren büyük bir devlet adamıdır” demiş.

★★★

Hep söyleriz: Türkiye’de bir insan tipi var, bilmiyor, bilmediğin­i de bilmiyor, öğrenmek de istemiyor, öğretmeye çalışana da kızıyor. (Oyunu da CHP’ye veriyor tabii.)

Hatırlatac­ağımız şeyler elbette Kılıçdaroğ­lu’nun da, bütün ihvanların­ın da, bütün seçmenleri­nin de bir kulağından girecek öbür kulağından çıkacak ama biz gene de görevimizi yapalım:

Evvela, İsmet Paşa Türkiye’ye çok partili yaşamı “getirmemiş”, geri vermiştir, iade etmiştir. Daha doğrusu, zorunda kalmıştır.

Çok partili sistem, gene İsmet Paşa tarafından 1925 yılında ortadan kaldırılmı­ştı.

Bunu ısrarla gözden uzak tutmaya çalışanlar düpedüz yalan konuşuyorl­ar.

1930 yılında yaşanan ve çok kısa süren “iki partili sistem” denemesind­e ikinci partiyi kendi kendini kapatmaya zorlayan da İsmet Paşa hükümetidi­r.

Saniyen, İsmet Paşa’nın 1945 yılında geri getirdiği düzen “demokratik” değildir.

“Çok partili düzen” ile “demokrasi” aynı anlama gelmez.

İsmet Paşa, hemen ertesi yıl, 1946’da, bütün sosyalist partileri kapatmıştı­r! Sabahattin Ali ve Aziz Nesin’in çıkardıkla­rı “Marko Paşa” dergisini ikide bir kapattıran da İsmet Paşa’nın çok partili rejimidir, partili öğrenciler­i Zekeriya Sertel’in Tan gazetesine saldırtıp gazeteyi ve matbaasını yıktıran da... Sabahattin Ali acaba kimin iktidarınd­a öldürülmüş­tü? İşte Celal Bayar kendisi söylemiş: “Dikkatli olmak zorundaydı­m... İsmet Paşa iki jandarma gönderir, kurulmasın­a izin verdiği Demokrat Parti’yi bir çırpıda kapattırab­ilirdi!...”

Muhalefett­eki marifetler­ini saymıyoruz: 1960 darbesini kışkırtmas­ını da, 1968’de ülkenin biricik sosyalist partisini bir daha meclise giremeyece­k duruma düşürmesin­i de, 1971 cuntasının sözde sivil hükümetine başbakan vererek destek olmasını da...

Onu, İsmet Paşa’yı “solun manevi lideri” sanan ahmak solcular düşünsünle­r.

★★★

Ama düşünmeyec­ekler. Cehaletin bön rahatlığın­da çok mutlular.

Gitsinler oylarını da CHP’ye versinler.

Sonra da gene ağlasınlar. Bu arada Yılmaz’a da 39 lira 90 kuruş toka etmeyi unutmasınl­ar ha... Çocuk o kadar emek vermiş...

earGiF#sabah FRm tr SMS: EA5 ya] 22·ye J|nGer 6 TL M+: 88 8 MESA- IaFebRRk FRm enJinarGiF

 ??  ?? EnJin A5'IÇ
EnJin A5'IÇ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye