Sabah

Müzmin muhalifler... Tedbirler... İlave yapılması gerekenler...

- okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr SMS OM yaz 1 ·ye J|nder. (1. 0 TL) 1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

Ankara’da ne zaman güncel bir tespiti veya öneriyi gündeme getirsek, müzmin muhalif bir grup, “<orulmadan, risk almadan bugün de maaşı hak ettik” diye neredeyse zil takıp oynayacak hale geliyor. Zira bizim sırtımızda­n prim yapmaya, takıntılı ruh hallerini gizlemeye çalışıyor ve “Bakın, sadeFe biz söylemiyor­uz, gördünüz mü onlar da şimdi (!) aynı şeyi söylüyor” türü gerekçeler üretiyorla­r. Samimi değerlendi­rmelerimiz­i, kendilerin­ce “karşı taraf!” diye nitelendir­dikleri bizlerin zayıf noktası gibi sunmaya çabalıyorl­ar. Bir şeyi unutuyorla­r. Her şeye kara gözlükle ve sadece iktidar karşıtlığı ile bakan, bunu da ülke sevgisinin gereği gibi sunanların arka planlarını biliyoruz. Bizler, ülkemizi seviyor, kronik sorunlu odaklara rağmen iyiyi, doğruyu, güzeli teşvik etmeyi sürdürüyor­uz.

Bu kısa girişten sonra biz dönelim işimize... <ani asli konumuz olan ekonomiye... İçinden geçtiğimiz türbülansl­ı ortam gösterdi ki ekonomi, bileşik kaplar misali işliyor. Olup bitene seyirci kalmak, fırsatçılı­ğa yönelmek, bireysel kurtuluşun­u aramak günün sonunda kimseye kazandırmı­yor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat

$lbayrak’ın açıkladığı enflasyonl­a mücadele programını­n da teyit ettiği gibi her şeyi devletten beklemek yerine, elini taşın altına uzatmak gerekiyor. Ve bu duruşun, bir anlık, bir günlük olmaması, yalnızca Bakan beyle aynı fotoğraf karesine girmekten ibaret kalmaması önem taşıyor. “Bu müFa

delede ben de varım” diyen herkesin hakiki manada yaptıkları­nı düzenli olarak kamuoyuna ilan etmesi de ayrı bir anlam kazanıyor. Milletin desteğinin sağlanması­nın ön şartı da devlet harcamalar­ına nasıl çeki düzen verildiğin­in gün be gün duyurulmas­ından geçiyor!

5eel sektörün, ticaret kesiminin, sade vatandaşın özverisine baktığımız­da bankalara dair beklentile­rin düzeyi de artıyor. .onjonktürd­e kredi faizlerini­n yüzde 40 ve üstüne çıkarılmas­ı, sonra yüzde 10 iskontoya karşılık gelen 3-4 puan indirim sözü verilmesi “yetmez ama evet” çağrışımı yapıyor. Firma borçlarını­n iki yıla kadar yeniden yapılandır­ılmasına dair niyet beyanı ile olumlu puan toplayan Bankalar Birliği’nin meseleye, “Benim görevim bu

kadardı, bitti” diye bakma lüksü bulunmuyor. Hazır, toplumsal duyarlılık üst düzeyde iken bankaların, finansal gerçekleri­ni sahada anlatmalar­ı gerekiyor. Merkez Bankası’ndan ucuz maliyetli kaynak bulup, yüksek maliyetli kredi olarak pazarladık­larına yönelik iddiaların altında kalmamalar­ı için İstanbul’dan Anadolu’daki kritik üretim merkezleri­ne kadar her noktada iletişim stratejisi geliştirme­leri bir zorunluluk haline geliyor. Sadece kamu bankaların­ın gayretleri ile dondurulan mevduat faizi yarışının, reel sektöre getireceği ilave maliyetler­in doğru analiz edilmesi milli sorumluluğ­un gereği olarak karşımıza çıkıyor.

Özetle... Ekonomide karamsarlı­k bulaşıcıdı­r. Tam da bu nedenle gerçekçili­k, dozunda kararlar ve güven veren tedbir takvimi ise hem morali ayakta tutar hem de geleceğin teminatı olur!

 ??  ?? Mutabakat Zaptı, Senegal Maden ve Jeoloji Bakanı Aissatou Sophie Gladima Siby ile Fuat Tosyalı tarafından, dünkü forumda imzalandı.
Mutabakat Zaptı, Senegal Maden ve Jeoloji Bakanı Aissatou Sophie Gladima Siby ile Fuat Tosyalı tarafından, dünkü forumda imzalandı.
 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye