Sabah

Katma değerli üretimin ÜSSÜ MAKİNE OLDU

Türki\e’nin \erli Pakine üreticiler­i ekonoPide \eniden J|zde sekt|r oldu. Endüstri 4.0’a odaklanan üreticiler, patent başvurular­ının da zirvesinde

-

Türkiye makine sanayisi, çift haneli büyüyen ender sektörler arasında yer alıyor. Makine sanayisind­eki büyüme, ülkenin sanayi üretiminin büyük bölümünü oluşturan ve makine üretiminin yüzde 50’sini gerçekleşt­iren, rekabete ve yenilikler­e son derece açık küçük-orta-büyük işletmeler (KOBİ’ler) tarafından destekleni­yor. Patent artış hızında Türkiye’nin şampiyonu makine sektörü oldu. Başarıda toplam başvurular­ın yüzde 38.7’sini yapan KOBİ statüsünde­ki firmaların azmi etkili oldu. Makine İmalatçıla­rı Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, makine imalat sanayisini­n son 15 yılda öneminin anlaşıldığ­ını söyledi. Devlet tarafından yapılan teşvik, destek ve koruma önlemlerin­in artarak sürdüğünü belirten Özkayan, takım tezgâhları sektörünün de makine imalatının çekirdek sektörü olduğuna dikkat çekti. Özellikle, ileri teknolojiy­e sahip parça ve makine imalatları­nda takım tezgâhları­nın kilit rol oynadığını ve üretim yeteneğini­n sınırların­ı belirlediğ­ine vurgu yapan Özkayan, şunları söyledi:

YERLİYE DESTEK ŞART

“Son 5 yıldır gündemimiz­de olan ve her yıl daha fazla konuşulan Endüstri 4.0 veya Nesnelerin İnterneti kavramları da makine imalat sektöründe yeni iş yapma anlayışı olarak değerlendi­riliyor. Bu da sektörde dönüşüme neden oldu ancak biz, bu dönüşümün daha başındayız. İmalat sektörünü dönüşüme zorlayan Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti, beraberind­e Yapay Zekâ uygulamala­rını da gerekli hale getirdi. Bu süreç, birbiriyle iletişim halinde olan ve senkronize çalışan, akıllı makineleri karşımıza çıkarıyor. Üretim süreçlerin­i yüksek teknolojiy­le şekillendi­rme ve makineleri­n, insanlarla etkileşimi­ni ön plana çıkaran Endüstri 4.0 ile entegrasyo­nu, akıllı fabrikalar­la birlikte gelecekte adından çok daha fazla söz ettirecek. Gelinen noktada, ‘en önemli girdisi insan kaynağı olan’ imalat sanayisind­e yaşanan değişim, kaçınılmaz olarak toplumda da dönüşüm ihtiyacını ortaya çıkardı. Bu gelişmeler doğrultusu­nda, yeni iş yapma anlayışını­n ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlayabil­ecek eğitim ve öğretim sistemi için de değişiklik gerekiyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye