Sabah

Dünyaya 100 bin saatlik dizi sattık ilk 5’e yerleştik

DÜNYA TÜRK DİZİLERİNİ İZLİYOR Türk dizileri, Cannes’da görücüye çıktı. Dizi ihracatına 2001’de başlayan Türkiye, bölüm başına dizi satışını 30 dolardan 300 bin dolara çıkardı. Hedef yeni pazarlar keşfetmek

- Seda.tabak@sabah.com.tr

Türk dizileri, uluslarara­sı arenada başarı hikâyesi yazmaya devam ediyor. Global TV endüstrisi ile TV ve dijital içerik yöneticile­ri, Fransa’nın Cannes şehrinde dün kapılarını açan dizi, film, içerik, TV ve yapım sektörü fuarı MIPCOM’da bir araya geldi. Sektörün en önemli sahnesi olarak kabul edilen fuara 2011’den itibaren Türkiye’nin katılımını İstanbul Ticaret Odası (İTO) organize ediyor. Dizi ihracına 2001’de başlayan Türkiye’nin ilk yerli dizi ihracını Türk yapımcı Colinos, Deli Yürek dizisini Kazakistan’a bölüm başına 30 dolara ihraç ederek başladı. Aradan geçen 17 yılda Türk dizilerini­n bölüm başına fiyatı 300 bin dolara kadar çıktı. Türkiye şimdiye kadar yurtdışına toplamda 100 bin saatlik dizi sattı.

EYLEM 3LANI HA=IR

2019’a yönelik Film Eylem Planı’nı hazırladık­larını söyleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, planda yer alan çalışma başlıkları­nı anlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün de üyesi olduğu İTO Film Sektörü Koordinasy­on Komitesi’nin Türk dizi kataloğu hazırladığ­ını belirten Avdagiç, “Dizilerin isimleri, bölüm sayısı, yapım yılı, kısaca özeti, aldığı reyting, izlendiği ülkeler gibi bilgiler tek bir katalogda yer alacak. Önce dijital versiyonu yapılacak” dedi. İTO, ‘Filming in Turkey’ projesi ile Türkiye’de filim ve dizi çekimi yapılabile­cek mekanları yapımcılar­ın dikkatine sunacak. Çalışma kapsamında 17 ilde film çekimine uygun 150’den fazla doğal, kültürel ve tarihi mekanın özgün fotoğraf ve video çekimleri, ‘Filming in Turkey’ sinema portalına yükleniyor.

4 HEDEF ÜLKE BELİRLENDİ

Türk dizilerini­n yoğun izlendiği Japonya, Endonezya, Şili gibi ülkelerden ‘Türk dizi günleri’ düzenleme teklifleri geldiğini belirten Avdagiç, “Oyuncuları­n kullandıkl­arı marka ve ürünler ile yaşadıklar­ı mekanları bu ülkelerde tanıtmak üzere teklifleri değerlendi­receğiz. MIPCOM’un 2018 yılı onur konuğu olan Çin, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’nın 4 hedef ülkesinden biri. Denetimin çok yüksek olduğu Çin kapısını aralamak için çalışma yapılacak. Yine hedef ülkelerden Rusya da geliştiril­ebilecek bir alan” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Şekib Avdagiç
Şekib Avdagiç
 ??  ??
 ??  ?? Seda TABAK
CANNES
Seda TABAK CANNES

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye