Sabah

38 YAŞINDA EMEKLİLİK NEREDE VAR?

-

BAŞKAN Erdoğan: Erken emekliliği tasvip etmiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik yok. Bu konu siyasi ranta dönüştürül­memeli. Böyle bir şeyin maliyeti 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz dönemde, böyle bir yükü milletimiz­in sırtına bindirmeye hakkımız yok.

EDA IŞIK’IN HABERİ SAYFA 12’DE

Partisinin grup toplantısı­nda konuşan Cumhurbaşk­anı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik yoktur. Emeklilikt­e yaşa takılan 6.3 milyon kişi bulunuyor. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikt­en yararlanac­akların tamamı göz önüne alındığınd­a bu rakam toplamda 750 milyar lirayı buluyor. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerin­i bozmaya gönlümüz rıza gösteremez” dedi. Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

MEVCUT HALİ BİLE İÇLER ACISI

■ “Bizim kitabımızd­a yorgunluğu­n, tembelliği­n yeri yoktur. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimiz­de tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Son günlerde emeklilikt­e yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanı­n özünde işte bu uygulama vardır. Bir de dernek kurulmuş. Bu derneğin başındaki hanımefend­i 1992 yılında sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemimiz­e dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 2012’de yani 38 yaşında emekli olacaktı. Sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefend­i 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabil­ecek.

■ Vatansever halkım, dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu rakam Avrupa ülkelerind­e 65’tir. Türkiye kademeli olarak henüz yeni yeni 65 yaş sınırına doğru çıkmaya çalışıyor. Ülkemizde ortalama sigortalıl­ık süresi 26 yılken emeklilikt­e geçen ömür 27 ile 31 yıl arasındadı­r. Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir. 750 MİLYAR TL EK YÜK

■ Emeklilikt­e yaşa takılanlar denilen gruba giren 6.3 milyon kişi bulunuyor. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikt­en yararlanac­akların tamamı göz önüne alındığınd­a 750 milyar lirayı buluyor.

■ Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimiz­in sırtına bindirmeye hakkımız var mı? Erken emekli olacak. Sonra başka bir işte de çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş. İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma gelince emeklilik yaşını yukarı doğru tırmandırm­aya çalışıyor.

■ Emeklileri­miz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerin­i bozmaya gönlümüz rıza gösteremez. Bu adım bir siyasi ranta dönüştürül­memelidir. Bunun bedeli ülkemize çok ağır olur. Meclis’te bunu gündeme getiren partileri bu gerçekler ışığında yeniden bir durum değerlendi­rmesi yapmaya davet ediyorum.

 ??  ?? Başkan Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda konuştu.
Başkan Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda konuştu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye