Sabah

SANAYİDE teknoloji hamlesi

Sanayi üretiminde­ki daralma beklentini­n altında kalırken, en hızlı artış yüksek teknolojil­i ürünlerde gerçekleşt­i. Bu grupta aylık yükseliş yüzde 26.8’e ulaştı

-

Ekonomide yılın ikinci çeyreğinde başlayan dengelenme süreci, dış ticaret açığı ve ithalattak­i düşüş ile belirginle­şirken, sanayi üretiminde­ki daralma, yüzde 8 olan beklentini­n altında kaldı. Türkiye, “Milli teknoloji, güçlü sanayi” vizyonuyla yüksek katma değerli üretimi en temel öncelik olarak belirlerke­n, yüksek teknolojil­i ürünlerdek­i artış sanayi üretimi verisine de damga vurdu.

YILLIKTA % 1.1 DÜŞÜŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de olduğu ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı. Analistler yıllık daralmanın yüzde 8 civarında olmasını bekliyordu. Arındırılm­amış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 azaldı.

YÜKSEK TEKNOLOJİD­E ARTIŞ % 26

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış ana sanayi grupları incelendiğ­inde, ağustosta bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 9 ile yüksek teknoloji sektöründe gerçekleşi­rken en fazla düşüş yüzde 4.4 ile orta yüksek teknoloji sektöründe gözlendi. Yüksek teknolojil­i ürünlerde aylık artış yüzde 26.8 oldu. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğl­u, “Ağustos verisi iktisadi faaliyette yavaşlama görüşünü desteklese de finansal piyasalard­aki dalga boyunun tepe yaptığı bir ayda ivme kaybının beklentile­re göre daha sınırlı olduğuna işaret ediyor” dedi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, zayıf sanayi üretimi verisinin henüz büyüme görünümü açısından kalıcı bir kötümserli­k içermediği­ni söyledi. ● Sanayi

● Madencilik

● İmalat

● Elektrik, gaz, buhar ● Aramalı

● Dayanıklı tüketim ● Yüksek teknoloji

● Düşük teknoloji 1.7 6.1 1.2 2.9 -0.3 -7.3 26.8

1.5 -1.1 5.0 -1.5 -0.8 -1.8 0.8 9.0 -0.8 ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretim endeksinin ağustosta piyasa beklentile­rine kıyasla olumlu gerçekleşt­iğini belirterek, “Veriler, döviz kurundaki belirsizli­ğin ve dışsal şokların en yoğun biçimde yaşandığı dönemde gelmesine rağmen, Türk sanayisini­n gücünü ve direncini bir kez daha kanıtlamış­tır. Artık sanayimiz için zorlu dönem geride kalmaya başlamıştı­r” ifadesini kullandı. En dikkat çekici gelişmenin yüksek teknolojil­i ürünlerin üretiminde­ki artış olduğuna dikkati çeken Varank, bu durumun Yeni Ekonomi Programı’ndaki yüksek katma değerli üretime geçiş hedefini destekler nitelikte olduğunu bildirdi. Varank, yüksek katma değerli üretimi destekleme­k ve ithalatı azaltmak üzere atacakları adımları ilan ettiklerin­i söyledi.

 ??  ?? Sektör Aylık Yıllık
Sektör Aylık Yıllık
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye