Sabah

Herkes işini buluta taşıyor

Dev şirketler artık elektrik hizmeti alır gibi teknoloji servisleri­ne kullandığı kadarını ödeyecek. Maliyeti düşürmek, güvenliği artırmak ve zamandan tasarruf etmek isteyen Airbus, SAP, Carrefour gibi şirketler, Google Cloud servisleri­ni kullanmaya başlad

-

Bulut teknolojis­i, şirketleri­n en çok şikâyet ettiği performans, maliyet, güvenlik ve hız problemler­ini çözüyor. Türkiye’de çok konuşulan ancak büyük şirketleri­n tümüyle yatırım yapmaktan kaçındığı bulut teknolojis­i platformun­a Avrupalı dev şirketler yatırım yapmaya başladı. Londra’da Next 2018 Cloud etkinliğin­de bir araya gelen 8 bin katılımcı, bulut ve yapay zekâ teknolojil­erini konuştu. 150 yıl önce kurulan Telegraph gibi medya kuruluşlar­ı, 3 boyutlu modellemel­er kullanan tasarımcıl­ar, Airbus, Carrefour ve SAP gibi dev şirketler Avrupa’nın en büyük bulut teknoloji etkiliği Google Cloud Next 2018’de bir araya geldi. İş dünyasında­n yöneticile­r, geliştiric­iler ve bilgi teknolojis­i profesyone­llerinden oluşan katılımcıl­ar, 125 farklı toplantıda deneyimler­ini paylaştı.

AVRUPA’DA BgL*EYE YATIRI0

Google Cloud İcra Kurulu Başkanı Diane Greene, 130 bin G-Suit müşterisi olduğunu belirterek, “Google Cloud Platformu’nu son olarak Carrefour da katıldı. Google Cloud Platfom ve yapay zekâ teknolojil­erini Avrupa’da son bir yılda SAP, Airbus, Zoological Society gibi dev kurumlar kullanmaya başladı. Google, özel bir yatırımla ABD ile Fransa’yı fiber kablo üzerinden bağlarken, Avrupa bağlantısı­nı güçlendird­i. Ayrıca şirket, 5 yeni bulut bölgesini Londra, Almanya, Hollanda, Finlandiya ve Zürih olarak belirledi” dedi. Google’ın Londra’da Deepmind, Paris’te Brain ve Almanya’da yapay zekâ merkezleri kurduğunu vurgulayan Greene, Avrupa’da 20 ülkede bulut ve yapay zekâ eğitim bölgelerin­in bulunduğun­u söyledi.

‘İZİNSİZ PAYLAŞILDI’ DEVRİ BİTİYOR

Son dönemde spor kulüpleri için de değerli hale gelen sporcuları­n antrenman ve maç verileriyl­e ilgili “silindi veya izinsiz paylaşıldı” dertleri bulut teknolojis­yle ortadan kalkıyor. Güvenlik dışında kullandığı­n kadar ödeme yöntemi, kullanıcıl­arı demokratiz­e eden performans artışı ve hız konusunda bulut teknolojis­inin rakipsiz olduğunu gösteriyor.

 ??  ?? timur.sirt@sabah.com.tr
timur.sirt@sabah.com.tr
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye