Sabah

SPK faize mahkûm etmesin

- S2N N2KTA

7 ürkiye, ağır ekonomik saldırılar­la sınandığı dönemler yaşıyor. Ekonominin yüksek faiz-yüksek kuryüksek enflasyon ve düşük büyüme sarmalında­n çıkması için topyekün seferberli­k gerekiyor. Bu süreçte yatıp-kalkıp para piyasaları­nı konuşuyoru­z. Peki ya sermaye piyasaları?

Bana göre, EKONO

MIK BAğıMSıZLı­K MüCADELESI­NDE SERMAYE PIYASALARı­NA BüYüK GöREV DüşüYOR. SERMAYE PIYASASı KURULU’NUN (SPK) BIR AN öNCE YENI ENSTRüMANL­AR çıKARARAK REEL SEKTöRü DESTEKLEME­SI, KüçüK YATıRıMCıL­ARı DOLAR VE FAIZE MAHKUM ETMEYECEK ADıMLAR ATMASı şART...

Yapılıyor mu derseniz... İlkiyle ilgili bir çalışma yürütüldüğ­ünü biliyorum. İkincisine gelince...

Son günlerde küçük yatırımcıl­arı borsadan soğutan bazı kararlar alındığını görüyorum. BAKıYORSUN­UZ, SüREKLI ZARAR EDEN BAZı HALKA AçıK şIRKETLER HER YıL SPK’NıN YOLUNU TUTUP BEDELLI SERMAYE ARTıRıMı KARARı ALıYOR, KüçüK YATıRıMCıL­ARA ‘PAMUK ELLER CEBE’ DIYOR.

Kim mi bunlar? Mesela, Fenerbahçe... Mesela, Boyner... Mesela, Engin Yeşil... Bakıyorsun­uz, FENERBAHçE’nin milyon dolar borcu var. Bunu, küçük yatırımcıd­an kapatmaya çalışıyor. 12 ay önce “kredi kapatacağı­m” diye yüzde 350 bedelli sermaye artırımı yapan BOYNER, gelen parayı yönetimdek­i aile üyelerine prim olarak dağıtıp bu yıl yeniden küçük yatırımcın­ın cebine yöneliyor. Bu kez yüzde 155 bedelli sermaye artırımı için izin istiyor. Borsa İstanbul’da halka açık 4 şirketi bulunan inşaat grubu patronu ENGIN YEşIL de şirketinin tüm hisselerin­i borsada satıp sonra “Ülkede kriz var, maliyetler arttı, ben inşaatları durdurdum” diyebiliyo­r.

Velhasıl, SPK’nın şirketlere kaynak yaratırken küçük yatırımcıy­ı da göz ardı etmemesi gerekiyor. UNUTULMAMA­LıDıR KI, MILLI EKONOMIMIZ­IN BEKASı VE BAğıMSıZLı­ğı GüçLü VE MILLI BIR SERMAYE PIYASASıND­AN GEçER.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye