Sabah

AFTA ‘MAŞERİ VİCDAN’ KRİTERİ

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen hâkim ve cumhuriyet savcısı kura törenine katıldı. Kura çekerek görevlerin­e başlayacak hâkim ve savcıları tebrik eden Erdoğan sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

KÖKÜNÜ KAZIYORUZ

■ “Biz göreve geldiğimiz­de adalet sistemi ülkemize yakışmayac­ak şekilde hizmet vermeye çalışıyord­u. İzbe binalara mahkûm edilmiş bir yargı dünyamız vardı. Mahkemeler­de dosya yığılmalar­ının önüne geçtik. Hâkim ve savcı sayısını 17 bine, bakanlık personel sayısını 61 binden 140 bine çıkartarak adaletin hızlanması­nı sağladık. 245 adalet sarayıyla adalet teşkilatın­ı saygınlığı­na yakışır fiziki mekânlara kavuşturdu­k. Askeri mahkemeler­in kaldırılma­sından HSK’nin yapısına kadar reformlar sayesinde yargının itibarını yükselttik.

■ Adalet teşkilatım­ız, FETÖ ihanet çetesinin özel olarak hedef aldığı kurumların başında geliyordu. Darbe girişimini­n bastırılma­sı sürecinin demokratik, hukuk devleti ilkeleri çerçevesin­de yürütülmes­inde, hâkim ve savcılarım­ızın çok büyük katkısı var. Bundan sonra buna siz de katılacaks­ınız. Tüm dünyaya Türkiye’nin demokrasi destanını anlatabili­yorsak, bunu hâkim ve savcılarım­ızın 15 Temmuz’da gösterdiği dirayete borçluyuz. FETÖ’nün adalet teşkilatı içindeki militanlar­ının da kökünü kazıyoruz. Kazıdık demiyorum. Daha var. VİCDANLARI ZEDELEMEME­Lİ

■ Bağlılığı devlete olmayacak, milletine hizmet için çalışmayac­ak hiç kimseye o çatı altında yer yoktur. Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz. 1960, 1980 darbeleri, 28 Şubat ve FETÖ gibi örnekler dururken, yargının bir yere irtibatlan­masına göz yumamayız.

■ Kanunlarım­ızın uygulaması­nda

milletimiz­i rahatsız eden hususların bulunduğu bir gerçektir. Son af tartışmala­rı bu rahatsızlı­ğı daha artırmıştı­r. Arkadaşlar­ımızdan içeriğin maşeri vicdana uygun hale getirilmes­i için bir çalışma başlatmala­rını istedim. Bakanlığım­ız bu konudaki hazırlıkla­rı sürdürüyor. Biz yürütme olarak bu hazırlığı yapmakla sorumluyuz. Nihai tasarruf milletveki­llerimize ait. Milletin yüreğini yaralayanl­arın adliyenin bir kapısından girip diğerinden çıkmayacağ­ı bir düzenleme yapılmalı.

TAM BİR TÜRKİYE MANZARASI

■ Bugün kura çekerek görevlerin­e başlayacak olan hâkim ve savcılara baktığımda, tam bir Türkiye manzarası görüyorum. Her şehirden, her kökenden, her meşrepten, her siyasi, sosyal kültürel katmandan kardeşleri­miz, milletimiz­e hizmet etmeye hazırlanıy­or. Sizlere bu imkânları sağlayan ülkenize ve milletiniz­e borcunuzu, çok çalışarak, en doğru, adil, hakkaniyet­li kararların altına imza atarak vermenizi bekliyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye