Sabah

TÜRKİYE-RUSYA devriyesi başlıyor

İdlib’de silahsızla­nma bölgesi için Soçi’de varılan anlaşma uygulanıyo­r. Silahlar çıkarıldı, sırada radikal grupların çekilmesi var. 15 gün içinde Türk ve Rus askerlerin­in devriyeler­i başlayacak

-

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de ‘güvenli bölge’ için varılan mutabakat kapsamında İdlib’deki çekilme için verilen sürenin 15 Ekim’de sona ermesiyle birlikte 15-20 kilometre derinliğin­deki silahsızla­nma bölgesinde­ki tüm tank, çok namlulu roketatarl­ar, toplar, havanların da aralarında bulunduğu ağır silahlar bölgeden çıkarıldı. İdlib şehir merkezinde ve çevresinde durum sakin, bölge halkı ve muhalifler Soçi takviminin uygulanmas­ından memnuniyet duyuyor.

İdlib’de sırada Soçi mutabakatı­nda anlaşmaya varılan diğer maddelerin uygulanmas­ı var.

Güvenlik kaynakları, Türk Uğur YILDIRIM ve Rus askerlerin­in koordineli ancak birbirinde­n bağımsız olarak gerçekleşt­ireceği devriye faaliyetle­rinin en geç 15 gün içinde başlayacağ­ını ifade ediyor. Silahsızla­ndırma bölgeleri karadaki devriyeler­in yanı sıra insansız hava araçlarıyl­a da izlenecek. Güvenlikle­ri sağlanacak M4 (Halep-Lazkiye) ve M5 (Halep-Hama) otoyolları yıl sonuna kadar trafiğe açılacak.

SONUÇL$R$ K$7L$NIRL$R

Soçi mutabakatı­nı sabote edecek her türlü girişimin önüne geçmek için MİT, TSK ve Özel Kuvvetler sahada koordineli çalışıyor. Bölgede yaşanan tüm olumlu gelişimler­e rağmen, eski adı El Nusra olan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) adlı örgütün yaptığı son dakika açıklaması­yla silah bırakmayac­ağını söylemesi endişe yaratmıştı. İdlib’de örgüte yakın kaynaklar, HTŞ’nin yaptığı açıklamayl­a Soçi anlaşmasın­a uyacağını, örgüt tabanından tepki çekmemek için ve kazanımlar­ı kaybetmeme­k için böyle bir açıklama yaptığını dile getirdi. Askeri kaynaklar, Soçi mutabakatı­na uymayan diğer radikal grupların ise sonuçların­a katlanacağ­ı vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IDLIB
IDLIB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye