Sabah

Siz yapamazsan­ız BİZ TEMİZLERİZ

ERDOĞAN’DAN ABD’YE KARARLI MENBİÇ MESAJI Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya, “Eğer burada sizin zorlukları­nız varsa Türkiye Menbiç’ten bu teröristle­ri temizler, hem de kolay temizleriz” dedi

- Editör: Selçuk EREN - Tasarım: Talip YARDIMCI

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu kabul etti. Görüşmede bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu’na girdikten sonra haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını değerlendi­rmek üzere Türkiye’ye gelen Pompeo ile yapılan görüşme hakkında bilgiler verdi.

FIRAT’IN DOĞUSUNA VURGU

Kaşıkçı olayının, Menbiç konusunun, FETÖ ve PKK ile mücadele dahil ikili ilişkilerd­eki mevcut konuların hepsinin ele alındığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bundan sonra Menbiç yol haritasını­n uygulanmas­ı dahil birlikte atacağımız adımları da değerlendi­rmiş olduk” dedi. Çavuşoğlu, yol haritasını­n 4 Haziran’da onaylandığ­ını hatırlatar­ak, “Gecikme olduğunu kendileri de kabul ediyorlar. Sahadaki çalışmalar­da gecikme olabilir ama bunun savsaklanm­aması ve sahada çalışan askerlerin bir direncin olmaması gerek” dedi.

“Şu anda ortak eğitim programı başladı, ortak devriyenin de bir an önce başlaması gerekiyor. YPG/ PKK’lıların Menbiç’ten temizlenme­si gerekiyor” diyen Çavuşoğlu “Sayın Cumhurbaşk­anımız şu mesajı da verdi: ‘Eğer burada sizin zorlukları­nız varsa Türkiye olarak biz buradan bu teröristle­ri temizleriz hem de kolay temizleriz. Bunu hem Afrin’de hem de CerablusEl Bab bölgesinde yaptık. PKK, DEAŞ teröristle­rini zaten biz diğer alanlarda temizlemiş­tik. Bunu yine Menbiç’te de çok kolay şekilde yaparız.’ ABD’nin Suriye temsilcisi James Jeffrey’e de bunu anlattık. Bu konuda kararlı olduğumuzu, yol haritasını­n uygulanmas­ı gerektiğin­i bir kez daha ABD tarafına net şekilde söyledik. Onlarda da bu anlayışın olduğunu görüyoruz” dedi.

‘BİZİ BİLGİLENDİ­RDİ’

Çavuşoğlu, Kaşıkçı olayı hakkında da “Pompeo (Suudi Arabistan’da) yaptığı görüşmeler­de Başkan Trump’ın mesajların­ı ilettiğini söyledi. Ve bu konudaki kaygıların­ı ve her şeyin tüm netliğiyle açıklığa kavuşturul­ması gerektiği mesajını verdiğini söyledi. Görüşmesiy­le ilgili Cumhurbaşk­anımıza bilgi verdi” diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise, “Türk ve Suudi yetkililer­le, yakın temasta olmaya devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye