Sabah

Ara Güler için

-

MESLEKTAŞI­M, seYgili arkadaşım, eserlerine hayran olduğum seçkin fotoğraf ustasıydı Güler.

Önceki gün 90 yaşında hayatını kaybeden duayen fotoğrafçı Ara Güler’in cenazesi yarın 12.00’de aşığı olduğu İstanbul’un Beyoğlu ilçesindek­i Üç Horan Kilisesi’nde düzenlecek törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedilec­ek. Kilisedeki cenaze töreni öncesi Beyoğlu Emek Sineması’nda anma programı yapılacak. Fotoğrafla­rıyla Türkiye’nin toplumsal hayat belleğini oluşturan Ara Güler’in “Yaşam size verilmiş boş bir film. Her karesini mükemmel bir şekilde doldurmaya çalışın” diye tanımladığ­ı 90 yıllık ömür öyküsünü bir gazete sayfasına sığdırmak tabii ki imkansız. Lise yıllarında başlayan sanat merakını üniversite döneminde fotoğrafla devam ettiren Güler, Salvador Dali, Orhan Veli, Picasso, Alfred Hitchcok, Winston Churchill, Indıra Gandi gibi ünlü simaların portreleri­ni ve yaşam kesitlerin­i ölümsüzleş­tirdi. İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan gibi Türkiye’deki siyasi liderleri de çeken Güler, 2015’te Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kısıklı’daki konutunda özel olarak görüntülem­işti. “Ben bir devrin tarihini yazarak geçmişten geleceğe ayna tutuyorum” diyen Güler, yabancı dergi ve ajansların foto muhabirliğ­ini yaparken objektifin­e takılanlar­ı, dünya ve Türkiye tarihine bir miras olarak bıraktı. 1953’te İngiltere’de dünyanın en iyi 7 fotoğrafçı­sından biri olarak kabul edilirken, aynı sene Amerikan Dergi Fotoğrafçı­ları Derneği’ne tek Türk üye olarak kabul edildi. Gazeteci ve serbest çalışan binlerce kişiyi yanında çırak olarak yetiştirdi. Güler, ömrü boyunca kopamadığı sokakların asi kültürünü de kendi yaşam tarzıyla bütünleşti­rmişti.

 ??  ??
 ??  ?? Haliç-1962 Bakan Albayrak, Twitter’dan yayımladığ­ı taziye mesajına oğlu Ahmet Akif’in Ara Güler’in elini öptüğü kareyi ekledi.
Haliç-1962 Bakan Albayrak, Twitter’dan yayımladığ­ı taziye mesajına oğlu Ahmet Akif’in Ara Güler’in elini öptüğü kareyi ekledi.
 ??  ?? 90 yaşında aramızdan ayrılan Ara Güler hafızaları­mıza kazınan fotoğraf karelerini Türkiye’ye miras bıraktı. Güler’in cenazesi yarın Üç Horan Kilisesi’ndeki törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedilec­ek *ler·in $ra
&afe·de KeS oturduğu masasına dostları
Ye seYenleri çiçekler bıraktı. Başkan Erdoğan ·de ¶.ltr Ye 6anat Byk gdl· t|reninde $ra *ler·in fotoğrafın­ı çekmişti.
90 yaşında aramızdan ayrılan Ara Güler hafızaları­mıza kazınan fotoğraf karelerini Türkiye’ye miras bıraktı. Güler’in cenazesi yarın Üç Horan Kilisesi’ndeki törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedilec­ek *ler·in $ra &afe·de KeS oturduğu masasına dostları Ye seYenleri çiçekler bıraktı. Başkan Erdoğan ·de ¶.ltr Ye 6anat Byk gdl· t|reninde $ra *ler·in fotoğrafın­ı çekmişti.
 ??  ?? Zeynel YAMANSABAH
Zeynel YAMANSABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye