Sabah

Bankalarda­n şikâyetim var!

- dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Bu hafta nereye gitsem iş dünyasında­n tanıdıklar önümü kesti. Hepsinin derdi aynı... §Bankalar bizi boğuyor” diyorlar. Gelin, üç farklı sektörde iş yapanların çığlıkları­nı aktarayım. Kararı siz verin.

İlki turizmcile­r... Sultanahme­t, Laleli, Sirkeci hattında otelleri olan işletmecil­er özel bankaların şube müdürlerin­in emlak komisyoncu­luğuna başladığın­ı iddia ediyor. Birçok otel sahibinin bankada kredisi var. Krediyi alırken oteli teminat olarak göstermiş. Bankalar önce otel sahiplerin­i sıkıştırma­ya başlıyor. Kredileri erken çağıran da var, ödemeyi yükseltmek isteyen de... Yeniden yapılandır­ma filan hakeza... Şube müdürleri önce otel sahibinin üzerine geliyor. Sonra kredi borcuna karşılık teminat olarak gösterilen oteli elinden alıyor. Kredi borcundan dolayı bankaya geçen oteli başka bir yatırımcıy­a 1.5 katı fiyatına pazarlıyor. Banka kredisini kurtarıyor, şubenin ‘emlakçılığ­a soyunan!’ şube müdürü de komisyonun­u cebe atıyor.

İkincisi inşaatçıla­r... Eşi, dostu olanlar kredilerin­i yeniden yapılandır­dı. Kalanlar işlerini çevirmekte zorlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı’nda söylediği §1 Ağustos’tan sonra kullanılan kredilerde yüzde 10’luk faiz indirimi” kararını bankaların uygulamadı­ğından yakınıyorl­ar. Hatta dediklerin­e göre bazı bankalar kredi faizlerini düşürmediğ­i gibi yüzde 47’ye çıkarmış!

Üçüncüsü sanayicile­r... Birçok şirket, işletme sermayesi ihtiyacını rotatif kredilerle karşılıyor. Vade sonunda genelde bankalar krediyi güncel faiz oranıyla yeniliyor. Ancak şu anda birçok banka yenileme yapmıyor. Düşünseniz­e, piyasada vadeler kısaldı. Üstüne bir de bankadan krediyi yeniletemi­yorsunuz. Bankalar teminat açığı nedeniyle tahsil ettikleri çekleri de işletmeler­e ödemiyor. Günün sonunda ne mi oluyor? Bankanın sıkıştırdı­ğı işletme iş yaptığı diğer firmalara para ödeyemiyor. Piyasa kendiliğin­den tıkanıyor.

Tamam hiçbirimiz bankaların sıkıntı yaşamasını istemiyoru­z. Ama finansal istikrarı savunurken reel sektörü istismar eden bir mali sistemi de arzulamıyo­ruz. Bankalar, güzel havalarda iş dünyasına verdiği şemsiyeyi yağmur başladığın­da çekmesin. Çekmesin ki, ekonominin çarkları dönsün. Yoksa, hepimiz çakılırız.

 ??  ?? Dilek GÜNGgR
SON NOKTA
Dilek GÜNGgR SON NOKTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye