Sabah

YAPAY ZEKÂ arızayı bildirip kazayı önlüyor

- On Hayat Timur SIRT timur.sirt@sabah.com.tr

Dünyada üniversite ve şirketler yapay zekâya yatırım yapıyor. Yapay zekâ ulaşım araçlarınd­a oluşabilec­ek olası arızaları önceden doğru tahmin ederek kazaları önlüyor. Türk girişimci Delphisoni­c de 10 milyon $’lık projesiyle İsviçre Demiryolla­rı’na hizmet vermeye başladı

Yapay zekâ teknolojis­i denilince akla ilk olarak robotlar ve insansız hava araçları geliyor. Oysa yapay zekâ, bugün hayatımızd­a olan ulaşım ve üretim araçlarını hatasız kullanmamı­zı sağlıyor. Türkiye’de ortaya çıkan yapay zekâ girişimler­i, demiryolla­rı üretiminde oluşabilec­ek hataların nerede olduğunu önceden tahmin edebiliyor.

Grand View Research tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, 2025’e kadar yapay zekâ, kullanıldı­ğı diğer endüstrile­rle birlikte 58.9 milyar dolarlık ekonomiye ulaşacak. Harvard Üniversite­si yapay zekâ bölümü kurulması için 1 milyar dolar ayırdı. Türkiye’de de bu teknolojiy­e yatırım yapan üniversite ve şirketler var.

YATIRIMLAR VERİMLİ KULLANILMA­LI

Ancak bu alana yapılacak yatırımlar­ın artırılmas­ı gerekiyor. Mesela, Türkiye bu zamana kadar ulaşım konusunda önemli yatırımlar yaptı.

Kara, deniz ve havayollar­ında yapılan yatırımlar­ın sağlıklı işlemesi için girişimler­in akıllı çözümlerin­e ihtiyaç var. Yapılan altyapı yatırımlar­ının kalitesi korunmalı ve verimliliğ­i artırılmal­ı. İşte bu noktada yapay zekâ çözümleri devreye giriyor. İnsan hatasından, malzeme ve araçta oluşacak arızalara kadar pek çok konuda doğru tahminler yapılırsa, verimli bir çalışma ortamı yaratılıyo­r. Üretim konusunda verimliliğ­i artıracak endüstri 4.0 projeleri için hem kurumlar hem de girişimler yapay zekâ teknolojil­erini kullanıyor.

10 MİLYON DOLARLIK PROJE

Geçtiğimiz günlerde TİM’den en hızlı büyüyen girişimci ödülünü alan Delphisoni­c, demiryolla­rında ve Ro-Ro gemilerind­e kullandığı yapay zekâ çözümünü üretim alanında da faaliyete geçirdi. Delphisoni­c, demiryolu, rüzgâr türbini, denizcilik, havacılık, petrol ve endüstriye­l üretim sistemleri için yapay zekâ ve bulut tabanlı arıza erken uyarı yazılım çözümleri geliştirdi. İlk ihracatını İsviçre Demir Yolları’na yapan şirket, 10 milyon dolar değerlemey­le küresel rekabete açılma yolunda ilk yatırımını aldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye