Sabah

Dünya Müslümanla­rı neleri kaybetti?

- Prof. Dr.

Dünya nimetleri bazen bizleri şımartıyor. Hadsiz yapıyor. Başkaların­ı görmezden gelme haline sokuyor. En son kaybettiği­miz hasletleri­mize bakalım:

1- 6amimiyet: Eskiden daha hasbi idik. Samimiydik. Sözümüzde de özümüzde de birdik. Göründüğüm­üz gibiydik. Olmazsa olduğumuz gibi görünüyord­uk. Bunu yitirdik.

2- İhlas: Allah içindi her şeyimiz. Başta böyle başlıyor ve böyle gidiyorduk. Bu böyle gitmese bile kendimizi tartıyordu­k. Sonra ihlas tesbihimiz koptu. Taneler sağa-sola dağıldı.

3- Hakkı teslim etmek: Hakkı teslim ederdik. Şimdi hakkı teslim aldık. Yanlışımız­ı bize fısıldayan­a elimiz erse avucuna gümüş sikke yerleştiri­rdik. Beni uyardığın için derdik.

4- Kanaat: Bir değil, on mideyle doymaz olduk. Birbirimiz­in eline avucuna göz diktik. Kanaat sadece vitrindeki bir levhanın adı oldu.

5- Dürüstlük: Adama göre değil, göreve göre insan seçerdik. İnsanda dürüstlük, hakkaniyet temizlik arardık. Harama meyletmezd­ik. Kuru soğanı haram olan dünya hazineleri­ne tercih ederdik.

6- 7eYazu: Kibirden, enaniyette­n uzaktık. Mütevazı idik. Kendimizin hiçbir şey olmadığımı­zı bilirdik. Bize verilen her şeyin bir imtihan vesilesi olduğunun idrakinde idik. Kötü yoldaki insanlarda görülen bazı olağanüstü halleri -istidracke­ramet zannettik. Öylesine kendimizi kaptırdık ki, savrulacağ­ımızı ve savrulduğu­muzu bilmeden öteki âleme geçtik.

7- En iyisi benim: Kendimizi, kendi uğraşı alanının en iyisi zannettik. Kibarlıkta­n, tevazudan zerre kalmadı. Her şeyi kendimize hak bildik. Başka kardeşleri­mize bir gram fırsat vermedik.

8- İstikamet: Yolumuz ehli sünnet yoluydu. Kur’an ve sünnetten bir gram taviz vermezdik. Sonra kötü bir rüzgâr esti. Bizim toprağımız­a, bahçemize, rüzgârımız­a yabancı olan bir şeyler üremeye başladı. Bağı, bostanı, evi barkı bozdular. Bizim Allah’ın peygamberi­ne olan sevdamıza, inancımıza, ihlasımıza göz diktiler. Bu çamur deryasında elbisesine necaset dokunanlar oldu. Temizlemed­iler üstlerini-başlarını hâlâ temizleyem­ediler.

Velhasılı kelam: Bizden öncekileri sadık ve kamil birer Müslüman eyleyen vasıflarım­ızın her birini bir istasyonda indirdik. Şimdi bir meçhule doğru gidiyoruz. Hızlıca. Hesapsızca. Dilerim yeniden kendimizi toparlarız. Hasbi oluruz. Rabbani oluruz. İhlasla donanırız. Takvaya meylederiz. Samimiyeti olduğu yerden kaldırın. Varlık içinde uzleti yakalarız.

 ??  ?? Cuma Sohbetleri
Nihat HATİPOĞLU
Cuma Sohbetleri Nihat HATİPOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye