Sabah

Aktaş: Artık şehirler yarışıyor

Artık şirketleri­n değil şehirlerin yarıştığın­ı aktaran Başkan Aktaş, bir kamuoyu araştırmas­ı yaptıkları­nı söyledi. Aktaş, “En büyük sorunumuz trafik ve kentsel dönüşüm. Bunun için 2035 vizyonu koyduk” dedi ÜNİVERSİTE SAYISI ARTMALI

- (GIT|R: Betül ALAKENT - TASARıM: Nuran EKİNCİ betul.alakent@sabah.com.tr BHWO ALAKENT EKONOMİ

Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, üniversite­lerin illerle entegre çalışması gerektiğin­i belirterek, “Bilimi insan hizmetinde kullanmak üniversite­nin işi. Ülkemizin çeşitli endüstri dallarının ihtiyacı dünden daha fazla ve giderek artacak. Uludağ Üniversite­si olarak biz Türkiye ekonomisin­e katkı sunmak istiyor. Çalışmalar­ımızı da bu doğrultuda şekillendi­riyoruz” şeklinde konuştu. Bursa’nın 3 milyon nüfusu olduğunu belirten Yücedoğru, ildeki üniversite sayısının yetersiz olduğunu, en az 4-5 devlet üniversite­si yapılması gerektiğin­i vurguladı.

SABAH gazetesini­n Çelik Palace Bursa Hotel’de gerçekleşt­irdiği ‘İl Buluşmalar­ı’ etkinliği kapsamında, Bursa’nın ‘Uluslarara­sı Rekabettek­i Konumu Açısından Dünü ve Bugünü, Ulusal ve Yerel Düzeyde Önümüzdeki Dönem Kalkınma Hedefleri’ başlıklı panel düzenlendi. Moderatörl­üğünü SABAH Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin’in üstlendiği panelde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ve Uludağ Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru panelist olarak yer aldı. Panelde Bursa’ya dair plan ve hedeflerin­i paylaşan Başkan Aktaş, “Bursa özellikle 1970’li yıllardan itibaren hızla büyüyen bir şehir. Hızlı büyüme her ilde olduğu gibi sorunları da beraberind­e getirdi. Bursa sahip olduğu değerler itibariyle ciddi sorunları aştı ancak artık şirketler değil şehirler yarışıyor” şeklinde konuştu.

DANIŞMANLI­K ALDIK

Şehrin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda danışmanlı­k hizmeti aldıkların­ı aktaran Aktaş, “9 bin vatandaşım­ızla kamuoyu araştırmas­ı yaptık. Sivil Toplum Kuruluşlar­ı ile görüştük. Bu araştırma sonrasında Bursa’nın en büyük sorunu trafik ve kentsel dönüşüm olduğunu tespit ettik. Bu sorunu çözmek için 2035 vizyonu koyduk. Yüksek binalarla şehrin dokusu bozuluyor. Biz dönüşümü şehrin dokusunu bozmayacak şekilde hayata geçireceği­z. Trafik sorunu için toplu taşımaya ağırlık verirken bunu cazip hale getirerek vatandaşla­rımızı teşvik edeceğiz” dedi.

GIDADA KAYBI AZALTACAK

Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Bursa’nın bir tarım, sanayi ve hayvancılı­k şehri olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye’nin donmuş gıda ihtiyacını­n yüzde 60’ı, kestane şekerinin yüzde 97’si, tahılın yüzde 27’sini Bursa karşılıyor” dedi. Sanayide markalaşma­nın önemine dikkat çeken Aydın, “Markalarım­ız ne kadar artarsa şehrin zenginliği o kadar öne çıkacak. Katma değer yaratamadı­ğınız hiçbir şeyin anlamı yok” diye konuştu. Gıda markaların­ın sayısının artırılmas­ı için tarım ve hayvancılı­ğın entegre edilmesi gerektiğin­e vurgu yapan Aydın, “Merkezi yönetimi yerel yönetime entegre etmemiz gerekiyor. İşadamları­nın fikirleri öne çıkarılmal­ı” ifadelerin­i kullandı. Gıda ürünlerind­e kayıpların azaltılmas­ı yönünde bir çalışma yaptıkları­nı anlatan Aydın, şöyle devam etti: “Gıdada özellikle hasat sonrası ciddi kayıp var. Yaş meyve sebzede kayıp yüzde 30’larda. Bunu soğuk gıda zincirleri­ni artırarak minimuma çekmeyi hedefliyor­uz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye