Sabah

Yayaya yol vermeyene 485 tl ceza kesilecek

Meclis Genel Kurulu, Karayollar­ı Trafik Kanunu’nu onayladı. Yayalara geçiş üstünlüğü sağlayan kanunda aşırı hız, şerit ihlali gibi cezalar iki kat artırıldı. Drift ve spin atmanın cezası ise 5 bin lira

- (GLW|r: Ulaş YILDIZ - Evrin GÜVENDİK ANKARA

MECLİS’TE kabul edilen kanunla trafik canavarına ağır cezalar getirildi. Kırmızı ışıkta geçenlere, spin ve drift atanlara, tehlikeli şerit değiştiren­lere para cezasından ehliyete el koymaya uzanan cezalar geldi. Sürücü, yayayı gördüğü an durup yol verecek.

Trafik canavarına karşı ağır cezalar getiren, uyuşturucu­yla mücadeleye yönelik önlemler içeren, yabancılar­ın Türkiye’de iş ve işlemlerin­i kolaylaştı­ran düzenlemel­erin de yer aldığı Karayollar­ı Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yayaları öncelikli kapsamına alan kanuna göre; yayaların artık geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğ­ü olmayacak. Sürücü, yaya veya okul geçitlerin­in yanı sıra kavşak giriş ve çıkışların­da yavaşlamaz­sa 488 lira ceza yazılacak. Kanuna göre suçlar ve cezaları şöyle:

■ Tescil Belgesi, plakası olmayan ve hurda araçlarla trafiğe çıkanlara bin 2 lira.

■ Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihaz kullananla­ra bin 2 lira.

■ Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak 235 lira.

■ Art arda birden fazla şerit değiştirip, ters istikamett­e araç sürmek bin 2 lira.

■ Bir yıl içinde ilk kez 3 defa kırmızı ışık ihali yapanların 30, ikinci kez yapanların 45, üç veya daha fazla yapanların 60 gün süreyle ehliyetler­i alınacak.

■ Hız sınırını yüzde 10-30 aşmada 235, yüzde 30-50 aşmada 488, yüzde 50’den fazla aşmada ceza bin 2 lira. 1 yıl içinde 5 kez yapahıh ehliyetine 1 yıl el konacak. 5 yıl içinde ikinci kez alınanları­n ehliyeti iptal edilecek.

■Spin ya da drift denilen; el freni çekilmesi veya başka yöntemlerl­e aracın ani olarak yönünü değiştiren veya kendi etrafında döndürenle­r için 5 bin 10 lira idari para cezası uygulanaca­k, ehliyete 60 gün el konulacak.

■ Seyir halinde telefon kullanmak 235 lira.

■ Korsan taksilere 15 gün men ve bin 2 lira para cezası uygulanaca­k.

■ Abart egzoz kullananla­ra cezai yaptırım getirilece­k.

Öte yandan kanuna göre kişilerde bağımlılık yapabilen çakmak gazının da hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılması veya verilmesi yasaklanıy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye