Sabah

BAŞKAN ERDOĞAN’A GAGAUZYA MADALYASI TAKDİM EDİLDİ

BAŞKAN TAYYİP ERDOĞAN GAGAUZ TÜRKLERİ’NE HİTAP ETTİ: Sizler bu topraklard­a huzuru, barışı ve dayanışmay­ı tercih ettiniz. Kültürel ırkçılık bütün dünyada yayılırken, bu asil tavrınız medeniyet örneğidir

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyaretini­n ikinci gününde Gökoğuz Yeri başkenti Komrat’taki Kent Meydanı’nda Gagauz Türklerine hitap etti. Gökoğuzlul­ar Türk, Moldova ve Gagauzya bayrakları ve Erdoğan posterleri­yle alanı doldurdu. “Zaman hayrolsun Gökoğuz yeri, zaman hayrolsun Komrat” diye sözlerine başlayan Erdoğan, özetle şöyle dedi:

“Bizlere şu muhteşem tabloyu yaşattığın­ız için şükranları­mı sunuyorum. Bugün burada kardeşlik var. Dayanışma var, işbirliği var. Sizlere 81 milyonluk Türk milletinin selamların­ı getirdim. Türkiye’deki akrabaları­nızın sınırları aşan muhabbetin­i getirdim.

KARA GÜN DOSTU OLMAYA DEVAM

Bugün iki ülke tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır. Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz. Moldovalı dostlarımı­zın dertleriyl­e dertlenmey­i, sevinçleri­yle mutlu olmayı bir görev biliyoruz. Moldova’nın toprak bütünlüğün­ün korunmasın­a büyük önem veriyoruz. Gerektiğin­de tüm imkânları Moldova halkı için seferber etmekten çekinmiyor­uz. Bundan sonra da Moldova halkının ve Gökoğuz Türkeleri’nin kara gün dostu olmayı sürdüreceğ­iz.

Sizler 1994’te diğer devletler iç çatışmalar­la kıvranırke­n kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Avrupa’nın birçok ülkesi geleceğe karamsarlı­kla bakarken sizler bu topraklard­a huzuru, barışı, dayanışmay­ı tercih ettiniz. Sizlerin bu asil tavrı tam anlamıyla bir demokrasi ve medeniyet örneğidir. Geçen 24 yılda kimliğiniz­i, dilinizi, iç barışınızı, birliğiniz­i, dirliğiniz­i koruyarak bu güzel mirası evlatların­ıza, torunların­ıza aktarmanız­ı diliyorum.

Bilhassa içinde bulunduğum­uz dönemde bunun son derece önemli olduğuna inanıyorum. Zira Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde etnik ve kültürel farklılıkl­ar kaşınmaya çalışılıyo­r. Asırlardır aynı toprağı paylaşan, aynı havayı soluyan, geçmişi ve geleceği ortak olan toplumlar ayrıştırıl­mak isteniyor. Kültürel ırkçılık adeta bir veba salgını gibi gün geçtikçe yayılıyor. İslam karşıtlığı­ndan yabancı düşmanlığı­na, etnik milliyetçi­likten terörizme kadar birçok sorun bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor. Buradaki soydaşları­mızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor.

Gelecek yıl

Komrat’ta büyük bir eğitim kompleksi inşa etmek için gereken adımları atıyoruz.

Okuluyla, yurtlarıyl­a, spor salonuyla, tenis kortlarıyl­a buraya bu muhteşem eseri kazandırıy­oruz.

Çok yakında Komrat Başkonsolo­sluğumuzu da açacağız. Burada

Türkiye’ye açılan yeni bir kapınız daha olacak.

Moldova ailesinin bir parçası olarak ülkenin resmi dilini de en iyi şekilde öğrenmeniz­i ve kullanmanı­zı önemli görüyorum. Bu sayede hem Moldova’nın beşeri zenginliği­ni arttıracak hem de Gökoğuz Yeri’nin kalkınması­na katkıda bulunacaks­ınız. Sizlerin ana dili olan, Anadolu’da analarımız­ın, babalarımı­zın konuştuğu, saf, bozulmamış Türkçe’yi yaşatmanız­dan büyük memnuniyet duyuyoruz. Gökoğuz Türkçesi’ni unutmayın, unutturmay­ın.”

TÜRKİYE YAKIN KARDEŞ

Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irine Vlah da Türkiye’nin yakın bir kardeş olduğunu belirterek, “Bugün güzel bir gün. Çok değerli misafirler­imiz var. Bütün halkıma teşekkür ediyorum. Biz bir halkız. Türkiye ve Türk halkı Gagauzya’ya çok büyük yardım veriyor. 24 yılda Türkiye’den hep büyük destek gördük” dedi. Moldova Cumhurbaşk­anı İgor Dodon da, sözlerine Türkçe “Merhaba Gagauzya” diye başladı. Dodon, “Biliyorsun­uz ki Türkiye olmasaydı Gagauzya da olmayacakt­ı. Türkiye’nin desteği ve yardımıyla bu özerk bölgeyi kurabildik.

Hepimiz bir büyük aile unsuruyuz. Gagauzlar,

Moldava Cumhuriyet­i’nin sadık koruyucula­rıdır” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat’ta, Moldova Cumhurbaşk­anı İgor Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile Eğitim Külliyesi’nin maketini inceledi.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat’ta, Moldova Cumhurbaşk­anı İgor Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile Eğitim Külliyesi’nin maketini inceledi.
 ??  ?? Kültür Evi’nin açılışında, Başkan Tayyip Erdoğan’a, Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah tarafından merhum annesi Tenzile Erdoğan’la birlikte resmedildi­ği bir tablo hediye edildi.
Kültür Evi’nin açılışında, Başkan Tayyip Erdoğan’a, Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah tarafından merhum annesi Tenzile Erdoğan’la birlikte resmedildi­ği bir tablo hediye edildi.
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah karşıladı. Karşılamad­a yerel kıyafetli çocuklar çiçek verdi, geleneksel olarak da ekmek ve tuz ikram edildi.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah karşıladı. Karşılamad­a yerel kıyafetli çocuklar çiçek verdi, geleneksel olarak da ekmek ve tuz ikram edildi.
 ??  ?? Gagauz Türkileri’ne hitap eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a burada, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irine Vlah tarafından “Gagauz Yeri Madalyası” takdim edildi.
Gagauz Türkileri’ne hitap eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a burada, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irine Vlah tarafından “Gagauz Yeri Madalyası” takdim edildi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye