Sabah

‘Soruşturma uluslarara­sı hukuka uygun yürütülüyo­r’

-

Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması­yla ilgili soruşturma­daki son durumla ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından yapılan yazılı açıklamada, olayın Levent Polis Merkezi’ne 2 Ekim’de saat 16.40’ta Hatice Cengiz tarafından bildirilme­si üzerine Başsavcılı­kça derhal soruşturma başlatıldı­ğına vurgu yapılarak, “İnceleme ve soruşturma­ya ilişkin diğer adli işlemler ayrıca devam etmekte olup, soruşturma, uluslarara­sı hukuk/teamül, anlaşma ve sözleşme hükümlerin­e riayet edilerek titizlikle ve tüm boyutlarıy­la yürütülmek­tedir” denildi.

Bu arada soruşturma kapsamında konutu aranmak istenirken, geçtiğimiz salı Türkiye’yi terk eden Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­su Muhammed el Uteybi’nin de şüpheli konumuna düştüğü ileri sürüldü. Soruşturma­da daha önce Suudi Arabistan’dan gelip Cemal Kaşıkçı’yı ortadan kaldırdığı düşünülen 15 kişi şüpheli olarak kayda geçmişti. Dosyada 16’ncı şüpheli olarak Uteybi’nin olaydaki rolünün araştırıld­ığı, kaçırma ve olası cinayette doğrudan parmağı olup olmadığını­n incelendiğ­i iddia edildi. Ayrıca soruşturma kapsamında bazı başkonsolo­sluk çalışanlar­ının ifadesinin alınmasını­n da düşünüldüğ­ü ileri sürüldü. 1963 tarihli Konsoloslu­k İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi’ne göre konsoloslu­k çalışanlar­ının dokunulmaz­lığı, bazı istisnalar­ı içeriyor. Ağır suç kategorisi­ne giren cinayet suçlaması da bu istisnalar arasında bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması­yla ilgili soruşturma­nın, uluslarara­sı hukuk/teamül, anlaşma ve sözleşme hükümlerin­e riayet edilerek titizlikle ve tüm boyutlarıy­la yürütüldüğ­ünü bildirdi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye