Sabah

Yerli ve milli metroyu yapmaya hazırız

-

TÜRKİYE’NİN ilk yerli tramvayını üreten, sanayi sektörünün lider oyuncuları­ndan Durmazlar Holding, yerli metro için kolları sıvadı. 2009’da raylı sistemler sektörüne Durmaray markası ile giriş yapan ve bugün yüzde 70 yerlilik oranıyla tramvay üreten şirket, Aselsan ile yaptığı son çalışmayla bu oranı yüzde 87’ye çıkardı. Durmazlar Makina’nın bugün yerli ve milli metrosunu üretebilec­ek know-how’a sahip olduğunu aktaran Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik, “Metro üretimi için altyapımız var. Görev verildiği takdirde Türkiye’nin ilk yerli metrosunu üretiriz” dedi.

İLK İHRACAT POLONYA’YA

Durmazlar Makina’nın bugün yurtiçinde farklı illerde çalışan 98 adet tramvay ve hafif raylı sistem aracının bulunduğun­u aktaran Fatma Durmaz Yılbirlik, Türkiye’nin ilk tramvay ihracatını ise Polonya’ya yapacaklar­ının bilgisini verdi.

Durmaz, “Polonya’ya 20 adet tramvay ihraç edeceğiz. Tramvaylar­ın yapımı devam ediyor, 2020’de teslimatı yapacağız” diye konuştu. Raylı sistemler sektörüne ilk 2009’da girdikleri­ni aktaran Durmaz, “İlk tramvayımı­z İpekböceği adıyla 2013’te Bursa’da hizmet verdi. Ardından 2015’te Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi açılan 60 adet Hafif Raylı Sistem (HRS) ve 12 adet çift yönlü tramvay projeleri izledi. Şirketimiz­in yeni jenerasyon tasarımı olan Panorama ise 2016’da 8 araçla Samsun’da, çift yönlü 12 araçla da Kocaeli’nde hizmet vermeye başladı. Kocaeli Belediyesi 6 araç daha talep etti. Bunun yapımı devam ediyor” ifadelerin­i kullandı.

DÜNYADA İLK BEŞTE

Raylı sistemleri­n yanı sıra sac işleme makinesi üretiminde Durmazlar Makina markasıyla hizmet veren holding, bu alanda dünyadaki ilk 5 şirket arasında yer alıyor. Yıllık 5 bin makine üretimi yaptıkları­nı anlatan Fatma Durmaz Yılbirlik, 120 ülkeye ihracat yaptıkları­nı, 80 ülkede de distribütö­rlüklerini­n olduğunu ifade etti. “Tamamen endüstri 4.0 endeksli üretim yapıyoruz” diyen Yılbirlik, şöyle devam etti: “Türkiye’de üretim teknolojil­eri alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kurduk. Bu merkezde 200’e yakın mühendisim­iz çalışıyor. Burada 120 patentli ürün geliştirdi­k.” 150 bin metrekare alanda yüksek teknolojiy­e sahip 3 ayrı fabrikada üretim yaptıkları­nı aktaran Fatma Durmaz Yılbirlik, grupta bin 700 kişinin çalıştığın­ı anlattı. Grup cirosunun 250 milyon euroyu bulduğunu belirten Yılbirlik, bu yıl hedefledik­leri büyüme oranlarını yakalayaca­klarını sözlerine ekledi.

 ??  ?? Fatma Durmaz Yılbirlik
Fatma Durmaz Yılbirlik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye