Sabah

Stratejik ortaklık

-

KAŞIKÇI faciası dolayısıyl­a, ABD-S.Arabistan arasındaki stratejik ortaklığın vıcık vıcık niteliği ortaya çıktı.

Bütün kavramları­n yerle bir olduğu günleri yaşamaktay­ız... Mesela önce biz “StrAtE Ik ortAk” kavramının ne anlama geldiğini, Amerika’nın PKK/PYD oluşumunu silahlandı­rması ve FETÖ’ye kucak açması dolayısıyl­a çok iyi anlamıştık.

Vıcık vıcık ilişkiler

Derken gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’un orta yerindeki Suudi Arabistan konsoloslu­ğunda, vahşice boğazlanma­sı faciası gündeme geldi. Bu olay dolayısıyl­a “StrAtE Ik OrtAklık” kavramının, Amerika ile Suudi Arabistan arasındaki vıcık vıcık ilişkileri farklı biçimde düzenlediğ­i de ortaya çıktı.

Haraç yiyor

Bu çarpık ilişki düzeninde Amerika’nın Suudi Arabistan’ın haracını yiyen büyük ağabey konumunda olduğu anlaşılıyo­r. Son Kaşıkçı faciasında bu vahşice cinayeti kimin organize ettiğini anlamak için, Suudi güvenlik birimlerin­in yapacak bir şeyleri olmadığı iyice açığa çıkmıştır. Çünkü bu güvenlik birimleri de, ülkedeki suç örgütünün başında bulunduğu anlaşılan Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a bağlıdır.

Veliahda uyarı

Sonuçta ABD Başkanı Trump, Kaşıkçı faciasının ayrıntılar­ını anlamak için, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’yu Suudi Arabistan’a göndermişt­ir. Pompeo da, Veliaht Prens’e şu uyarıda bulunmuştu­r:

“- SEn Bu CEmAl KAşıkçı olAyını tEmIzlEmEz­sEn Bunu AmErIkA yApmAk zorunDA olACAk. DünyADAn Bu konuDA çok Büyük BIr BAskı vAr. BAşkAn Trump Bu BAskı sonuCu HArEkEt EtmEk zorunDA... EğEr Bu olup BItEnlErDE­n önCEDEn BIlGIn yoksA BIlE Bunu kABul EtmEk zorunDAsın. YoksA GElECEktE KrAl olmAn BIlE şu An tEHlIkEDE. Bunu AnlAmAlısı­n.”

Kral imalatı

Evet... Görüldüğü gibi Suudi Arabistan’ın stratejik ortağı Amerika istemezse, Suudi Arabistan’da kimse kral olamaz. Bu stratejik ortaklığın bir diğer uygulaması da, Suudilerin mümkün olduğu kadar fazla miktarda Amerikan silahı satın alıp, ABD’nin dış ticaret açığını kapatmak için katkıda bulunmalar­ıdır.

Mekke ve Medine gibi İslam’ın kutsal mekânların­ın bekçisi sıfatına sahip Suudi hanedanını­n bu rezil durumu nasıl kabul edilebilir ki?

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? M  P   BARLAS
M P BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye