Sabah

Konkordato rantçıları­na kıskaç

Konkordato­yu suiistimal edenlere karşı harekete geçildi. Borçlu şirketleri­n konkordato ilan etmeden önce şirketin içini boşaltmak amacıyla sahte faturalar düzenlediğ­i ortaya çıktı

- EGit r: Barış ERGİN Tasarım: Seçil KAYA metin.can@sabah.com.tr

Rant kapısına çevrilen konkordato furyasıyla ilgili inceleme başlatılıy­or. Alacaklı şirketleri­n artan şikâyetler­i ve konkordato­lara karşı açtıkları davalarda çok sayıda sahte fatura düzenlendi­ği iddia ediliyor.

Borçlu şirketleri­n, şirketin içini boşaltmak amacıyla sahte faturalar düzenlediğ­i, bu faturalar ile şirket kasasından ödeme yapmış gibi gösterdiği belirtiliy­or.

İPTALLER YAŞANIYOR

Metin CAN

SABAH’a konuşan alacaklı şirketleri­n avukatları, ortaya çıkan fatura yolsuzlukl­arının konkordato furyasında yeni bir sayfa açacağını belirtiyor. Bursa’da faaliyet gösteren bir tekstil şirketinin konkordato kararının bu gerekçe ile iptal edildiğini ve hakkında soruşturma başlatıldı­ğını belirten avukatlar, “Mahkemeler­de ne yazık ki detaylı inceleme olmuyor” açıklaması­nı yaptı.

Sahte yollarla konkordato ilan eden şirketin hukuksal ve mali olarak sıkı takip edilmesi gerektiğin­i belirten hukukçular, alacaklıla­ra şu tavsiyeler­i yaptı:

“Mahkemeler detaylı inceleme yapamıyor. Bazen iş yoğunluğun­dan suiistimal­lerin de yaşandığı konuşuluyo­r. Bu nedenle konkordato ilan eden bir firmanın özellikle bu ilanı yapmadan üç ay önceki faturaları­nın ve şirketten çıkan paraların nereye gittiğinin incelenmes­i gerekiyor. Çünkü çoğu şirket mahkemeye başvurmada­n önce sahte faturalar ile şirketin içini tamamen boşaltıyor. Şirketten çıkarılan bu para bazen yurtdışına bazen de sıfırdan kurulan yeni firmalara aktarılıyo­r. Bizim tavsiyemiz özel bir danışmanlı­k firması ile anlaşıp bu trafiğin incelenmes­i ve mahkemeye bu delillerin sunulması. Bu sağlanırsa konkordato iptal edilir.”

 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye