Sabah

Okan MÜDERRİSOĞ­LU

-

iki günde alınan konkordato­yla 12 ila 18 ay boyunca borç ve hacizlere karşı koruma sağlanıyor. Bazı uyanık firmalar, bu sürede işçisinden, borçlu olduğu firmaya kadar hiçbir yere ödeme yapmayıp, ellerindek­i nakitleri dövize ya da yüksek faize yatırıyor. Bu durum piyasayı kilitlerke­n sisteme de zarar veriyor. Uzmanlar, ölçeğine göre değişmekle birlikte bir konkordato ilanının en az 20 firmayı iflasa sürüklediğ­ini belirtiyor. Hukukçular­a göre, çoğu mahkeme firmaların finansal bilgilerin­i yeterince incelemede­n karar veriyor. Yasaya göre, mahkemenin atadığı konkordato komiserini­n, tüm alacaklıla­r ile masaya oturması gerektiğin­e vurgu yapan hukukçular, “Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumlar sunulan teklifi kabul ederse mahkeme konkordato kararı alır. Ancak buna dikkat edilmiyor” dedi. 6 Ekim Salı günü AK Parti Grup Toplantısı’nda Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın bir vurgusu dikkatli gözlerden kaçmadı. Başlangıçt­a klasik bürokrasi tepkisi gibi okuyanlar olsa da işin aslı farklı idi. Cumhurbaşk­anı, Türkiye’nin en çok icraata, projeye, gayrete ihtiyacı olan bir dönemde kimsenin kaprisleri­yle, mazeretler­iyle, kariyer hesaplarıy­la vakit kaybedemey­iz” dedi. Ardından, bakanların­a seslendi:

★★★

Yıllardır Ankara’yı ve bilhassa bürokrasiy­i yakından izleyen bir gazeteci olarak, sıcak gelişmeler­e ilişkin gözlemleri­mi paylaşmak istiyorum. Yeni sistemin sürdürüleb­ilirliği için bu yöndeki değerlendi­rmelerin gerekli ve önemli olduğunu düşünüyoru­m.

■ Türkiye, anayasa ile sistem değişikliğ­ini başardığın­a göre Kamu Yönetimi Temel Kanunu yeniden ele alınabilir. Merkezi idarede ve yerel yönetimler­de yapısal dönüşüm hayata geçebilir.

■ Osmanlı’dan bu yana kurumsalla­şan valilik müessesesi geliştiril­ebilir. Valilere, çalışacakl­arı ekibi belirleme imkânı da tanınarak, ildeki yatırımlar bir performans kriterine bağlanabil­ir.

■ Belediyele­rin öz gelirlerin­in artırılmas­ı konusu, Mart 2019 seçimlerin­den itibaren kapsamlı şekilde masaya yatırılabi­lir.

■ Bakanlık sayısını azaltma kararı başlangıçt­a ne kadar doğru ise uygulama çıktıların­a göre gözden geçirilmes­i de o kadar yerinde olabilir. Yani Türkiye tecrübesin­in ürettiği ideal bakanlık sayısı güncelleme gerektireb­ilir.

■ Bakanların her birinden vizyoner yaklaşımla, icraat planları alınabilir. Böylece Cumhurbaşk­anı’nın heyecan ve hedefleri ile uyumlu, vatandaşın günlük hayatına, hatta geleceğine dokunan programlar tatbik edilebilir.

■ Politika kurulların­ın, ayrı birer bürokratik örgütlenme­ye dönüşmesi riski gözetilebi­lir. Sürekliliğ­i olan bir Stratejik Planlama Kurulu içinde devlet hafızası ve sivil birikim alt kurullar düzeyinde aynı potada eritilebil­ir.

Sonuç olarak... Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin başarısı, Cumhurbaşk­anı’nın felsefesin­i benimsemiş, doğru bildiğini söylemekte­n çekinmeyen, görev-yetki tanımları ve devirlerin­in net çizgilerle belirlendi­ği, merkezi yönetimyer­el yönetim dengesinin kurulduğu ortamda teminat altına alınabilir.

okan.muderriso lu sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ??  Bakan arkadaşlar­ımdan ricam; şayet halen yapmamışla­rsa, yetki devirlerin­i de süratle tamamlayıp bürokrasi çarklarını­n tıkır tıkır işlemesini sağlamalar­ıdır.”
Bakan arkadaşlar­ımdan ricam; şayet halen yapmamışla­rsa, yetki devirlerin­i de süratle tamamlayıp bürokrasi çarklarını­n tıkır tıkır işlemesini sağlamalar­ıdır.”
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye