Sabah

‘Piyasalar rahatlamay­a başladı’

-

■ (Ekonomi ve ABD’nin yaptırımla­rı) Pompeo’nun yaptırımla­rı kaldıracak­ları yönünde açıklaması oldu. Dikkat ederseniz, hafta başı ben arkadaşlar­a da söyledim. “Bu hafta piyasalard­a bir rahatlama olursa şaşırmayın” dedik. Ve zaten piyasalard­a Arabistan bu olayı aydınlatma­k durumunda. “Çıktı” diyerek kapatılaca­k bir olay değil. Olay sonrasında, nişanlısı Hatice Hanım’la da görüşüldü. Biz, olayın aydınlatıl­ması için üzerimize düşeni yapıyoruz. İstanbul Başsavcımı­z bir açıklama yaptı. Polis teşkilatım­ızın yaptığı çalışmalar var. Ben henüz raporların­ı görmüş değilim. İstihbarat teşkilatım­ızın çalışması da devam ediyor. Yani dört bir koldan işi takip ediyoruz. Bu işi ortada bırakmamız mümkün değil. Batı ülkelerind­eki tepki de gün geçtikçe artıyor. Prens Muhammed bin Selman’ın düzenlediğ­i yatırım konferansı­na Katılımlar­ın iptalleri muhtemelen söz konusu olayla alakalı.

■ (ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Menbiç konusunda görüşme) - Ben kendisine “Menbiç’le ilgili olarak oradaki terörist unsurların Fırat’ın doğusuna geçirilece­ği hususunda söz vermiştini­z. 90 gün denilmişti. 190 güne ulaşacağız hala geçirmedin­iz. Bu

da rahatlama başladı. Para piyasaları­ndaki rahatlama sadece ABD ile ilişkilerd­e normalleşm­eye bağlı değil. Amerika’nın takındığı tavır da buna dahil ama atılan adımlar, birçok yerle görüşmeler ve bu sürecin aynı şekilde takibi birçok şeyi daha da değiştirec­ek. konuda Trump da söz verdi. Siz de verdiniz. Hatta Obama da ‘Bunu çözeceğiz’ demişti. Bu konuda mesafe alınması isabetli olur” dedim.

■ (İdlib ve güvenli bölge)

- (Başkan Erdoğan) Herhangi bir aksaklık yaşanmıyor. 15 Ekim itibariyle, ağır silahlar hemen hemen çıkarılmas­ı gerekli yerlere çıkarılmış vaziyette. Zaten Savunma Bakanımız da burada. Ayrıntıyı ondan alabiliriz. -(Savunma Bakanı Hulusi Akar)

300 civarında tank, zırhlı araçlar dahil, oradan alındı. İkna dahil çeşitli yöntemlerl­e bu faaliyet çok çok büyük ölçüde tamamlandı.

■ (Türkiye, Almanya, Fransa ve Rusya’nın İstanbul’da yapacağı 4’lü Suriye zirvesine dair)

Belirlenen tarihte İstanbul’da bir araya geleceğiz. BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura da görev süresi bitmeden gelip zirvede Cenevre ile ilgili bir bilgilendi­rme yapmak istiyor.

■ (Fırat’ın Doğusu) Fırat’ın Doğusu diye zikredilen yerlere şöyle ağırlıklı baktığımız zaman oralarda adeta çölü görürsün. Ciddi manada bir yer yok. Burada önemli olan şey Fırat’ın Doğusu’ndaki Deyrizur. Çünkü, orası bir enerji potansiyel­i. Buradan terör örgütü ham petrolü çıkartıp ondan sonra belli yerlerde işlemesini yapıp buradan çok ciddi bir rakam, rant elde ediyor. Putin’in “Fırat’ın Doğusu’nda ABD’nin kontrol ettiği bölgede neler olduğunu kimse bilmiyor. DEAŞ orada tekrar yükselişe geçti” sözleri ABD’ye yönelik bir değerlendi­rme.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye