Sabah

Tamam kardeşim Türk’üz

-

Cumhuriyet evrimi sonrası Türk ulus devletinin inşasında rol oynayan Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip idealist bir adamdı. Birinci Türk Tarih Konferansı’nda yaptığı aşağıdaki Türk tanımı, onun düşünce dünyası hakkında önemli ipuçları veriyor:

“ zun boylu, uzun beyaz simalı, düz veya kemerli ince burunlu, mun tazam dudaklı, çok kere mavi gözlü ve göz kapakları çekik değil, badem gözlü bir ırk.”

Sanki sizi tarif ediyor değil mi? Neyse... Faşizmin dünyada kol gezdiği o yıllarda Türkiye’de de eğer bir şey teori de mümkün görünüyors­a, pratiği pek sorun edilmiyord­u.

Mesela dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esad Bozkurt hiçbir rahatsızlı­k duymadan şunları söyleyebil­iyordu: Benim fikrim, kanaatim şudur ki, bu memleketin kendisi Türk’tür. z Türk olmayanlar­ın Türk vatanında bir hakkı vardır, o da hizmetçi olmak, köle olmaktır.”

Tabii tabii, buradaki “ z Türk” tanımıyla kuşkusuz ki “vatandaşlı­k bağı” kastediliy­or, asla ırk değil.

★★★

Böyle bir dönemde görevini aşkla yürüten Reşit Galip 1933’ün 23 Nisan sabahı soluğu Çankaya Köşkü’nde alır. Gerisini Afet İnan’ın “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” kitabından okuyalım:

“Heyecanla Çankaya Köşkü’ne geldiği vakit, Atatürk’ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı: Sabahleyin ilk bayramlaşm­ayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şey söylemek istediğim vakit bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyet­imizin 23 Nisan çocukların­a armağanı.”

Evet, buradaki Cumhuriyet, Reşit ey in kendisi, çocuklar da biziz tabii ki.

Zira Bakan Bey’in çocuklarıy­la yazdığı “Türküm doğruyum çalışkanım” andını, 80 yıl boyunca her sabah okula girerken okuduk.

★★★

Danıştay, geçtiğimiz gün, 2013’te kaldırılan Andımız’ın geri getirilmes­i yönünde bir arar verdi.

Çarşı karıştı tabii ki. Kemalistle­r, İslamcılar birbirini yiyor. Milliyetçi­lerin performans­ı da fena değil...

Bense konuya artık ideolojini­n penceresin­den değil pratikten bakıyorum.

İlla çocuklarım­ıza bir yemin ettirilece­kse ve “Andımız” en güçlü adaysa, mesela sene başında bir kere okutun yeter. Milletveki­lleri gibi... Öyle ya, her sabah her sabah ant mı içirilir insana?

 ??  ?? MHlLh ALTIN2.
MHlLh ALTIN2.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye