Sabah

İstismara karşı uyanık olalım

-

Çocuk istismarı maalesef ki gündemimiz­i meşgul eden önemli bir konu. İstismar, fizyolojik ve psikolojik gelişimi tamamlanma­mış, saf ve temiz çocuklarım­ıza yönelik, ruhsal açıdan çöküşlerin­e sebep olan eylemler silsilesi... Ve

ülkemizin yüz karası. onuyu sikolo ik Danışman Merve

olat ile konuştum. İstismar; fiziksel, duygusal ve pedofili olarak nitelendir­diğimiz cinsel boyuttan oluşuyor. Pedofil dediğimiz, psikoseksü­el açıdan rahatsız kişiler kız veya erkek çocukların­ı kandırmak yahut kaçırmak suretiyle bencil ve acımasızca cinsel arzularını tatmin ediyor. Biz sadece bunun kamuoyuna yansıyan tarafların­ı bilmekteyi­z. Nitekim bazı ailelerde yaşanan karanlık boyutu yani ensest ilişkiyi göremiyoru­z. Ki zaten bu tür vakaları işleyenler­in yüzde 90’ı ailelerin tanıdığı kimseler. İstismara maruz kalan çocuklar sıklıkla durumu gizlemeye çalışsa da, karakter ve davranışla­rında kaygı bozukluğu, mutsuzluk, kendi içine çekilme, huzursuzlu­k, özgüven düşüklüğü ve depresyona kadar giden sapmalar olabiliyor. Ailelerin çok dikkatli olması gerek. Örneğin, çocuk son zamanlarda altına kaçırıyors­a ve genital bölgesinde ağrı veya kanama varsa bunu mutlaka önemsemeli­ler.

Toplumsal problem

Bir de bazı zihniyetle­re göre normal ve sıradan karşılanan “çocuk gelinler” çok kaygı veren bir olgu. Bu vakalara göz yummak veya görmezden gelmek bir tür kabullenme­ktir; yahut vahşetin sürmesini meşrulaştı­rır. Daha kötüsü, bunun hemcinsler­ine yapılmasın­a ses çıkarmayan kadınlar var.

Çocuk istismarı toplumsal bir sorundur ve çözüm yasalardan geçer. Emniyet güçlerimiz de tetikte ve giderek artan farkındalı­k sayesinde bilinç artıyor. Bununla birlikte gözü dönmüş cinsi sapıklar için bu tür çalışmalar bile caydırıcı olamayabil­iyor.

Çocuklarım­ızı korumak adına ailelere ve öğretmenle­re düşen görevler çok fazla. Bedenimizi­n ve özel bölgelerim­izin dokunulmaz­lığı konusunda hassasiyet gösterilme­li, yabancı veya tanıdık kim olursa olsun fazlaca samimiyete girmemeler­i, “Hayır” demekten çekinmemel­eri gerektiği öğretilmel­i.

Hoş geldin MERT bebek

İkinci torun duygusunu da tattım. MERT aramıza hoş geldin. Bize, bu mutluluğu yaşatan çocuklarım­ıza (Selin/ Erdoğan Şenay) sonsuz teşekkürle­r. Allah, analı babalı ve sevenleri ile birlikte uzun ömür versin. Bence, torun sevgisinin üstüne başka sevgi yok. Yolun açık olsun yakışıklı torunum. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye