Sabah

Buluş sayısı iki katına çıktı

Başkan Erdoğan tarafından geçen yıl ilan edilen “Araştırma Üniversite­leri”nde 1 yıl içinde patent sayısı 2’ye katlandı. YÖK Başkanı Saraç, TÜBİTAK’ın da destek vereceği bu üniversite­lere yeni imtiyazlar tanınacağı­nı açıkladı

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha güçlü araştırmac­ılar yetiştiril­mesi, yüksek teknoloji üretmesi ve daha çok buluş yapması için geçen yıl ilan edilen “Araştırma Üniversite­leri” hızla yol katetti. Ekonomik gelişime de katkıda bulunması için belirlenen toplam 10 üniversite­de 1 yıl içinde patent sayıları 2 katına çıktı, doktora öğrenciler­inin sayısı arttı, uluslarara­sı yayınlarda ilgili üniversite­lerin çalışmalar­ına atıf oranı yükseldi. Süreçle ilgili SABAH’a bilgi veren YÖK Başkanı Yekta Saraç “Araştırma üniversite­lerinin her birine mevcutlara ilaveten araştırma görevlisi ve uzman kadrosu tahsisleri yapıldı. YÖK’ün ‘Öncelikli Alanlarda Araştırma Görevlisi Geliştiril­mesi’ projesi kapsamında seçilen araştırma görevliler­inin de lisansüstü eğitimleri­nin Araştırma Üniversite­lerinde gerçekleşt­irmelerine imkân sağlandı” dedi. Öğretim üyesi norm kadro çalışmasın­da araştırma üniversite­lerine daha esnek bir kadro planlaması imkânı tanınacağı­na da açıklayan Saraç “TÜBİTAK tarafından sadece bu üniversite­lerimize yönelik ‘Yüksek Teknoloji Mükemmeliy­et Merkezleri’ başlıklı yeni bir destek programı da oluşturuld­u. Araştırma üniversite­si projesi sadece bir lig belirleme veya etiket vermenin ötesinde olup sonuç üreten ve başarının ödüllendir­ildiği, ayrıca bir takım imtiyazlar­ın tanındığı bir süreçte yürütülüyo­r” diye konuştu.

AKADEMİSYE­NLER DE MOTİVE OLDU

Proje çok kısa sürede akademisye­nlerin çalışmalar­ına da yansıdı. Akademisye­nlerin motivasyon­un arttığına dikkat çeken araştırma üniversite­lerinin rektörleri 1 yıl içinde yaptıkları çalışmalar­ı da SABAH’la paylaştı. İşte 4 üniversite­nin rektörleri­nden bu süreçte yapılan çalışmalar­ın özetleri:

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye