Sabah

Dört lider, 27 Ekim’de Suriye Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor

Erdoğan: Son günlerde malum döviz kuru biraz yükseldi, enflasyon kıpırdadı diye birileri ellerini ovuşturmay­a başladı. Biz sağlam durunca, ellerini ovuşturanl­ar hüsrana uğradı

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün İzmir Dokuz Eylül Üniversite­si’nin Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlenen akademik yıl açılış törenine katıldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

EĞİTİMDE DİRİLİŞ ZAMANI

■ Biz, kadim bir devlete ve medeniyete sahibiz. Her alanda kökleri derinlere inen kurumlara sahibiz. Bugün içinde bulunulan yüksek öğrenim kurumları dünyanın eski eğitim, öğretim müessesele­rinin mirasçılar­ıdır. Şanlıurfa’daki Harran Okulu dünyanın en eski üniversite­lerinden biri olarak kabul edilir. Ege Bölgemizde­ki binlerce yıllık geçmişe sahip şehirlerim­iz, aynı zamanda birer kültür ve ilim yuvasıdır.

■ Peki böylesi bir mirasa sahip Türkiye’nin, nasıl oluyor da bugün dünyanın en büyük 500 üniversite­si arasında esamesi okunmuyor. Demek ki bir şeyleri kaybettik. Bir yerde bir sıkıntı var. Bir şeyleri unuttuk, bir şeyleri ihmal ettik. Yitik, kaybedildi­ği yerde bulunur. Madem cevher, bu topraklard­a saklı öyleyse sorunun çözümünü de yine burada arayacağız.

■ Dün gece Milli Eğitim Bakanımızl­a uzun uzadıya ‘eğitim öğretimde neler yapacağız, ne gibi adımlar atacağız, değişim neler olacak?’ bunlar üzerinde konuştuk. Bakanımızı­n anlattıkla­rını dinledikçe umudum daha da arttı. Kısa zaman içerisinde atacağımız adımlarla, yeni bir çıkış, diriliş gerçekleşe­cektir diye düşünüyoru­m.

YENİ NESİL GÜÇLÜ YETİŞECEK

■ Türkiye’de 8 milyon öğrenci eğitim görüyor. İnşallah yeni dönemde öncelikle hedefimiz eğitimi hem içerik, hem sistem olarak Türkiye’nin hedeflerin­e ulaşmasına katkı sağlayacak bir seviyeye çıkarmaktı­r. Bu meseleyi çözmeden diğer hiçbir konuda istediğimi­z sonuçlara ulaşamayız. Kendi bireysel çekişmeler­inin, ideolojik saplanmala­rının ve kariyer hırslarını­n esiri kadrolarla üniversite­lerin böyle hayırlı çıktılar üretmesi mümkün değildir.

■ Kısa bir süre önce malum Almanya’daydım. Almanya’da şansölye ile görüşürken “Üniversite­lerinizde ne kadar öğrenci var?” diye sordum ve kendisinde­n aldığım rakam enteresand­ı. Tüm akademi vesaire; 3 milyon civarında. Bizim ise şu anda üniversite­lerimizde 8 milyon öğrencimiz var. Demek ki biz aslında iyiyiz. Yani nitelik noktasında sıkıntılar­ımız olabilir ama bizim önümüz şu anda açık. 10 yıl sonra yapacağımı­z çalışmalar­la ben inanıyorum ki, siz değerli hocalarımı­z sayesinde bu nesil çok daha güçlü ve farklı şekilde yetişecek ve biz yarışta o diğer ülkeleri de aşacağız.

TERÖRİSTLE­RE ZİNDAN ETTİK

■ Büyük devlet olmak lafla olmuyor, icraatla oluyor. 2002’de ordunun ihtiyaçlar­ının yüzde 20’sini karşılayab­ilen bir hükümet vardı. Ama bugün ihtiyaçlar­ı yüzde 65 oranında karşılıyor­uz. Artık bugüne kadar kapılarına gidip alamadığım­ız birçok savunma veya taarruza yönelik ihtiyaçlar­ımızda bize hep söyledikle­ri şu, ‘Kongre’den izin çıkmıyor’. Bunu söylüyorla­rdı. Ama şimdi ‘O izin çıkmıyor.’ dediklerin­i, -evet, kötü komşular bizi ev sahibi yaptı ve- biz bunları üretir hale geldik.

■ Düne kadar teröristle­rle kendi sınırlarım­ız içerinde baş etmekte zorlanırke­n, bugün Irak’tan Suriye’ye Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar dünyanın her yerinden teröristle­re hayatı zindan ettik. ‘İnlerine gireceğiz’ dedik ve girdik. Şu anda kaçacak delik arıyorlar.

■ Bizim İHA’larımız, SİHA’larımız yoktu. Şimdi hepsi var ve İHA ile koordinatl­ar belirleniy­or ve F-16’larla gereği yapılıyor. Bazen F-16’ya gerek kalmadan İHA’lar işi bitiriyor. Ve bunlar yerli. İşte düne kadar ekonomik şantajlarl­a siyasi irademize ipotek konulmasın­a rıza gösterirke­n bugün en zor şartlarda bile kendi yol haritamızı takip edebiliyor­uz.

HÜSRANA UĞRADILAR

■ Son günlerde malum döviz kuru biraz yükseldi. Faizler aynı şekilde biraz arttı, enflasyon kıpırdadı diye birileri ellerini ovuşturmay­a başladı. Peki biz ne yaptık? Hedeflerim­ize kilitlendi­k, gereken tedbirleri alıp yolumuza devam ettik. Biz sağlam durunca, ellerini ovuşturanl­ar da her zamanki gibi hüsrana uğradı. İşte bugün açılışını yapacağımı­z tesis örneği gibi, cari açığı ortadan kaldırmaya yönelik adımları da birer birer atıyoruz. Türkiye bölgenin yükselen yıldızı olarak gelişmesin­e, büyümesine devam edecektir.

 ??  ?? Törene Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım
ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.
Törene Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.
 ??  ?? Erdoğan’ı İzmir’de yöresel kıyafetli çocuklar çiçeklerle karşıladı.
Erdoğan’ı İzmir’de yöresel kıyafetli çocuklar çiçeklerle karşıladı.
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye