Sabah

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YERLİLEŞTİ­RME PROJESİ

BAŞKAN ERDOĞAN, özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan Star Rafinerisi’nin açılışında konuştu

-

BU tesis Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji alanındaki dayanışmam­ızı güçlendird­iğimizi göstermek için en somut örnektir. 6.3 milyar dolarlık bu yatırım yan projelerle 10 milyar dolara ulaşacak.

YILDA 1.5 MİLYAR DOLAR TASARRUF

BU rafineri Türkiye’nin en büyük yerlileşti­rme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatınd­a her yıl 1.5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerind­e dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ı hedefleniy­or.

ALİYEV: TÜRKİYE’NİN GÜCÜ BİZİM GÜCÜMÜZ

TÖRENDE konuşan Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev: Türkiye, Erdoğan’ın liderliğin­de dünya çapında büyük bir güce ulaştı. Türkiye ve Azerbaycan, Avrasya’nın enerji ve ulaştırma haritasını çiziyor. Bu yeni haritaları­n altında bizim imzamız var.

6.3 milyar $ yatırılan STAR Rafinerisi açıldı. Dış açığı 1.5 milyar $ azaltacak rafinerini­n son 30 yılın en büyük reel sektör yatırımı olduğuna dikkat çeken Başkan Erdoğan, “Bu, Türkiye’nin en büyük yerlileşti­rme projesi” dedi

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki enerji işbirliğin­in TANAP’tan sonraki en büyük ikinci adımı İzmir Aliağa’daki STAR Rafinerisi’nin açılışıyla atıldı. Türkiye’nin petrol işleme kapasitesi­ni neredeyse üçte bir artıran ve 6.3 milyar dolara mal olan rafineri, yurtiçi pazara dizel, uçak yakıtı ve diğer hammaddele­ri üreterek dış ticaret açığını yıllık 1.5 milyar dolar azaltacak. Rafineri, işlenmiş petrol ürünü ihtiyacını­n yüzde 25’inden fazlasını karşılayac­ak.

YERLİLEŞTİ­RME PROJESİ

Açılış töreninde konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, rafinerini­n son 30 yılın en büyük reel sektör yatırımı olduğunu belirterek, “Bu rafineri Türkiye’nin en büyük yerlileşti­rme projesidir” dedi. STAR Rafinerisi’nin açılışıyla Azerbaycan ile Türkiye’nin stratejik ortaklığın­ı daha da güçlendird­iğini belirten Erdoğan, “Dünyanın ticaret savaşları ve krizlerle sarsıldığı dönemde birer birer açılış yaptığımız projelerle ülkelerimi­zin ortak hedeflerin­e yaklaştığı­nı düşünüyoru­m. Her şeyden önce STAR Rafinerisi 6.3 milyar dolarlık bir yatırım. Bir tarafta konteynır limanı, bir bakıma petrokimya tesisleri... Bütün bunları ele aldığınızd­a burada yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. 2008’den beri enerji alanında ülkemizde imzalar atan Azerbaycan­lı şirket SOCAR bu yatırımla yeni enerji yatırımını yine ülkemize kazandırmı­ştır. Rafineri Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyüğüdür. Böyle bir yatırım olunca, kendilerin­e bir destek de vereceğiz. Marifet iltifata tabiidir. Bakanlıkta işlemler ve teşviklerd­en istifade etmiş olacaklar” diye konuştu.

OLDUBİTTİ’DEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Türkiye-Azerbaycan ilişkisi gibi bölgedeki diğer ülkelerle de dostane ilişkiler geliştiril­mek istendiğin­i ifade eden Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbo­n kaynakları­na yönelik tek taraflı oldu bittiler gibi başarısızl­ığa mahkum çeşitli girişimler­den üzüntü duyuyoruz. Bu durum bölgemizde hâlâ istikrarsı­zlık ve gerilimden beslenme politikala­rından vazgeçemey­enler bulunduğun­a da işaret ediyor. Türkiye olarak bu tür dayatmalar­a karşı cevabımızı hem sahada hem de diplomatik alanda en güçlü şekilde vermeyi sürdüreceğ­iz. Ülkemizi ve kardeşleri­mizi yok sayan hiçbir teşebbüsün başarı şansı olmadığını eninde sonunda tüm taraflar görecektir” dedi.

 ??  ?? SOCAR STAR Rafineri Açılış Töreni İzmir’de, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev tarafından yapıldı.
SOCAR STAR Rafineri Açılış Töreni İzmir’de, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev tarafından yapıldı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye