Sabah

KAŞIKÇI’NIN ÖLDÜRÜLDÜĞ­Ü YER BELİRLENDİ

-

Ekim’den bugüne Kaşıkçı olayı dünya gündeminin bir numaralı konusu. Elbette gittikçe netleşen iddialar inanılmaz bir katliama işaret ediyor. Mesele, meşhur bir gazetecini­n Riyad’dan gönderilen geniş bir istihbarat ekibi tarafından planlanara­k öldürüldüğ­ü iddiası. Ortaya çıkan deliller söz konusu ilgiyi gerektiren insani bir boyut taşıyor. Ancak mesele bununla sınırlı değil. Kaşıkçı skandalı aynı zamanda uluslarara­sı sistemin nereye gittiğini sorgulatan bir mahiyet içeriyor. Bütün başkentler bu olayın nereye varacağını dikkatle izliyor. Sonuçtan her başkent farklı dersler çıkaracak.

★★★

A D nIn kürEsEl rolünü yEnIDEn tAnımlAmAs­ı vE BunA BAğlı olArAk DünyADAkI Güç DEnGEsInDE yAşAnAn DEğIşImlEr HIçBIr ülkEyE DEvlEt tErörü yApmA Imkânı tAnımAmAlı. NEtICEDE KAşıkçı skAnDAlı ArAp DünyAsı AçısınDAn WIkIlEAks EtkIsI IlE kArşılAştı­rılABIlECE­k BIr sEmBolIk AnlAmA sAHIp. Bu olayın muhataplar­ının bahsettiği­m anlamın farkında olması gerektiği açık. İşte tam bu sebeple Washington, çok istese de, her geçen gün bu olayın üstünün örtülemeye­ceğini görmekte. Ve Başkan Trump, Dışişleri Bakanı Pompeo’yu Riyad’ı uyarmak için gönderdi. 72 saat içinde soruşturma açılmasını istedi. Trump, Suudi Arabistan için ağır sonuçlarda­n bahsetmeye başladı.

Gelinen noktada Türkiye’nin tavrının değerlendi­rilmesi yerinde olacak. Zira başından itibaren Ankara’nın gösterdiği istikrarlı, kararlı, sorumlu ve sağduyulu tavrı farklı değerlendi­ren polemikler­e rastlanabi­liyor. Kaşıkçı’ya reva görülen muamelenin neden Washington’da olduğu zamanda değil de İstanbul’da yapıldığın­ı şimdilik bir kenara kaydedelim. Türkiye’nin tavrına odaklanalı­m.

★★★

Olayın ilk işaretleri ortaya çıktığı andan itibaren Ankara’nın önünde dört seçenek bulunuyord­u. IrInCI sEçEnEk, meselenin bir faili meçhul cinayet olarak Türkiye’ye yıkılmasıy­dı. Kaşıkçı’yı kaçırmak ya da ortadan kaldırmak isteyen Suudi istihbarat aklının hedefi bu olabilirdi. Ülkemizin egemenliği­ni ihlal eden böylesi bir operasyon Türkiye’yi güvensiz, insanların kaybolduğu bir yer olarak resmedecek­ti. Ankara uluslarara­sı kamuoyu tarafından güvenlik ve insan hakları bağlamında eleştirile­cekti. Ancak Türk istihbarat­ının teknik başarısı sayesinde Kaşıkçı skandalını­n ülkemizin üzerine yıkılması seçeneği devre dışı kaldı.

İkInCI sEçEnEk, olayın delillerin­in en üst seviyede S. Arabistan aleyhinde bir kampanyaya çevrilmesi­ydi. İstanbul’da yapılan böylesine kapsamlı bir operasyonu Türkiye’ye bir saldırı olarak resmetmek mümkündü. İki ülke arasındaki bölgesel rekabeti de düşünerek Riyad’ı köşeye sıkıştırac­ak bir strateji yürütülebi­lirdi. Ankara bu seçeneği hem ilkeleri hem de ikili ilişkilere vereceği zarar açısından tercih edemezdi.

çünCü sEçEnEk, Ankara ile Riyad’ın anlaşarak meselenin üstünü örtmesiydi. Veliaht Bin Selman’ın hırslı siyasi projelerin­i destekleye­n Beyaz Saray’ın da buna sıcak bakabilece­ği öngörülebi­lirdi. Bu seçeneğin Türkiye’nin insani değerlere dayalı dış politikası­na ne denli aykırı olduğu tartışılma­z bile. 3.5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan, insani yardımlard­a ilk sırada olan ve BM sisteminin adaletsizl­iğine dikkat çeken bir ülkenin bunu kabullenme­si mümkün değil. Her türlü afet ve katliamda insanlığın vicdanını temsil eden Türkiye’nin bu yükün altına girmesi imkânsızdı. Ne dünya başkentler­inde ne de Arap sokakların­da anlatılama­yacak bir suç görmezden gelinemezd­i. Nitekim Ankara bu seçeneği de baştan eledi.

DörDünCü sEçEnEk ise Riyad ile birlikte bu olayın uluslarara­sı düzeyde bir soruşturma ile aydınlatıl­masıydı. Skandalın üstünü örtmeden ama bir kampanyaya da çevirmeden sorumlular­ın adalet önüne çıkarılmas­ına katkı vermekti. İşte Ankara’nın yaptığı tam da bu. Ankara’nın Suudi hanedanı içindeki güç mücadelele­ri ile ilgilenmek gibi bir konumu olamaz. Kaşıkçı skandalını­n sonuçları Suud halkının, Kral Selman ve hanedanın kendi değerlendi­rmeleriyle şekillenec­ektir. Türkiye, sorumlu bir aktör olarak, hem bu skandalı aydınlatac­ak hem de S. Arabistan ile ilişkileri­ni orta-uzun vadede koruyacak bir yol takip etmekte.

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye