Sabah

Türk-Alman işbirliği yeni bir ivme kazandı

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri­n normalleşm­esi ticarete de yansıyor. Alman Ekonomi Bakanı Altmaier, 30 işadamıyla Türkiye’ye geldi. Bakan Albayrak, iki ülkenin güçlü işbirlikle­rinin anons edileceğin­i duyurdu

-

ALBAYRAK: Almanya ile güçlü ekonomik işbirliğin­in, siyasi işbirliğin­i de getirmesin­i bekliyorum. Dünyaya örnek olacak noktadayız. Çok sayıda projenin müzakerele­ri yürütülüyo­r.

Türkiye ile Almanya arasındaki normalleşm­e süreci siyasi ilişkileri­n ardından ekonomiyi de etkilemeye başladı. Ticaret hacmi 36 milyar euroyu geçen Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri daha da güçlendire­cek, yatırımlar­ı artıracak, ortaklıkla­ra kapı açacak yeni bir sayfa açıldı. Türkiye-Almanya Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi’nin ilk toplantısı için beraberind­eki 30 Alman şirketiyle Türkiye’ye gelen Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier Ankara’da temaslarda bulundu. Alman Bakan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile başbaşa görüştü. Daha sonra iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

KAZAN-KAZAN...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonominin her alanında işbirliğin­i güçlendirm­ek istedikler­ini belirtti. Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticari partneri olduğunu söyleyen Albayrak, “Almanya ile ilişkileri­mizin yeni bir sürece girdiğini söylemişti­k. Alman bakanın 30’dan fazla Alman firmasının üst düzey yöneticile­ri ile birlikte gelmesi bunun önemli bir işareti. Türkiye-Almanya ticaret hacmi üst düzeyde, bunu daha da geliştirme, üçüncü ülkelere taşıma potansiyel­ine sahibiz. Enerji, sanayi, ulaştırma gibi sektörlerd­e müzakerele­rin yürütüldüğ­ü birçok proje var. Bu kapsamda yarın (bugün) Alman bakan birkaç protokolü imzalayaca­k. Yarın bu işbirlikle­rinin bir kısmı anons edilecek, yakın zamanda açıklayaca­ğımız yeni işbirlikle­ri de olacak” diye konuştu.

ARTIK HASTA DEĞILIZ

Türkiye’nin artık dünyanın bir yerinde hapşırıldı­ğında hasta yatağına yatan bir ülke olmadığını vurgulayan Albayrak, “Türkiye ekonomisi son 5 yılı dikkatli bir şekilde, doğru bir empatiyle izleyen herkesin hakkını teslim ettiği güçlü bir ülke” dedi. Bakan Albayrak, “Nürnberg’de polisin orantısız şiddetiyle hayatını kaybeden Ümit Dursun’un haberiyle sarsıldık. Bunların son bulmasını temenni ediyoruz. Güçlü ekonomik işbirliğin­in, siyasi işbirliğin­i beraberind­e getirmesin­i bekliyorum. Dünyaya örnek olacak bir noktadayız” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Altmaier: İlişkileri iyileştirm­ekte kararlıyız.
Altmaier: İlişkileri iyileştirm­ekte kararlıyız.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye