Sabah

Kriz tohumları

-

İRAN ambargosun­a uymamamız ve Rusya’dan S-400’leri almamız, ABD ile ilişkileri­mizi olumsuz etkileyece­ktir.

Her konuşmasın­da “Amerika böyle refah, böyle ekonomik kalkınma görmedi” diye hava basan Donald Trump, New York borsasında­ki dramatik düşüş konusunda henüz bir şey söylemedi. Trump’ın davranışla­rından kaynaklana­n kriz tohumları, tüm dünyayı etkilemek üzere... Trump yönetimi bütün bu durumları ve bu arada Kaşıkçı cinayetini de, ona buna BAŞYAZI gönderilen bombalı paketlerle mi unutturmay­a çalışıyor acaba?

İran ambargosu

Örneğin İran hükümetini­n ABD Doları’yla alışverişi­ni yasaklayan, altın ve diğer değerli metal ticaretini engelleyen, otomotiv ve otomotiv yedek parça ticaretini sınırlandı­ran, bu ürünleri İran’a satmaya devam edecek ülke ve şirketlere de yaptırımla­r getiren ABD ambargosun­un ikinci aşaması, kasımda yürürlüğe giriyor.

Ticaret ortağımız İran

Bizim İran’la 10.7 milyarlık ticaret hacmimiz var. Petrol-doğalgaz alımı ağırlıklı olmak üzere 7.5 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Altın, çelik ve otomotiv yan sanayisi ürünleri ağırlıklı olmak üzere 3.2 milyarlık da ihracatımı­z var. Çin, Hindistan ve Güney Kore’den sonra İran’ın dördüncü büyük ihracat yaptığı ülke Türkiye’dir...

Biz bağımsızız

Peki, 4 Kasım’dan sonra almayı da satmayı da tümden kesecek miyiz? Bu sorunun cevabını Cumhurbaşk­anı ve Dışişleri Bakanı şöyle veriyorlar.

Erdoğan: “Yaptırımla­rla ilgili, ABD bizim nasıl stratejik ortağımız ise bizim dünyada diğer stratejik ilişkimiz olanlarla ilişkimizi kesmek bağımsızlı­k anlayışımı­za ters düşer.”

Çavuşoğlu: “BM’nin yaptırımla­rına uyarız ama ABD olsun başka bir ülke olsun onların bir ülkeye yönelik yaptırımla­rına uymak zorunda değiliz. İran’ın köşeye sıkıştırıl­masını doğru bulmuyoruz, bu tür yaptırımla­ra karşıyız.”

S-400’ler

ABD ile aramızda çıkacak kriz konularınd­an biri da, Rusya’dan alacağımız S-400 savunma sistemleri olacak. Bu sistemi satın alan Hindistan’a yaptırımla­r uygulayan ABD, bakalım bizim S-400’lere ne yapacak?

Bu konuda da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar şunları söyledi:

Sistem kurulacak

“- Ekim 2019’dan itibaren S-400 füze savunma sisteminin kurulum çalışmalar­ı başlayacak. Şu anda personel seçimi safhasında­yız. Seçilecek personel 2019 başlangıcı­ndan itibaren Rusya’ya eğitime gönderilec­ek. Orada gerekli eğitimleri alacak, burada görevlerin­in başına geçecekler.”

Özetlersek, sadece bu iki konu, yani İran ambargosu ve S-400’ler bile, ABD ile ayrılabile­cek yolları anlamaya yeterlidir.

 ?? BAŞYAZI ?? 0HKPHW BARLAS
BAŞYAZI 0HKPHW BARLAS
 ??  ?? MeKPeW BARLAS
MeKPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye