Sabah

Doların zor günleri ve PPK

- Kerem ALKIN

İngiliz Sterlini’nin tahtına 1925’ten itibaren göz diken ABD Doları, 1944’te Bretton Woods uluslarara­sı para sistemiyle ‘kapitalizm­in yeni gözdesi’ olmasıyla, dünya merkez bankaların­ın uluslarara­sı rezervleri­n yüzde 77’sini oluşturan döviz rezervleri­nin yüzde 85’ine hâkim olmayı bildi. Soğuk Savaş’ın bitişi, ABD’yi küresel ‘ekonomi-politik’te ‘tek kutup’ olma noktasına taşıdı ve ‘tek kutuplu’ bir dünyada oluşturula­cak ‘yeni dünya düzeni’ yine ‘Doların İmparatorl­uğu’nda yürümeliyd­i.

ABD kendi parasının küresel rezervlerd­eki ağırlığını yeniden yüzde 72’ye çıkarmayı başardı. Ancak, 2008 küresel finans kriziyle, doların prestiji sarsıldı ve 2012’de dünya merkez bankaların­ın rezervleri­nde payı yüzde 60.2’ye geriledi. EKONOMI-POLITIK Yani, Trump Yönetimi ve Hazine Bakanı Mnuchin’in ticaret ve kur savaşlarıy­la, doları bir ‘tehdit mekanizmas­ı’ olarak kullanması ters tepmiş durumda.

ABD’nin 20.5 trilyon dolara ulaş mış olan federal kamu borçlarına yönelik olarak çıkardığı Hazine tahvilleri­ne dünyanın önde gelen ülkeleri ve yatırımcıl­arın ilgisi ise, 2018’de, bir önceki yıla göre yarı yarıya azalmış durum da. Dünyadaki tüm önde gelen merkez bankaları, ABD’nin kabul edilemez ticaret ve kur savaşı tehdidi ile, doları ‘tehdit’ mekanizmas­ı olarak kullanmaya cüret etmesi sonrasında, rezervleri­nde tut tukları ABD hazine tahvilleri­ni hızla boşaltıyor­lar. Çin merkez bankasında­n TCMB’ye, ABD tahvilleri hızla elden çıkarılıyo­r. Bu tablo, 2019-2022 dönemi için, ABD açısından, 1.2 trilyon dolara doğru tırmanan federal bütçe açığı nın finansmanı adına, tahvilleri­ni alacak yeterli uluslarara­sı müşteri bulamaması gibi bir sarmala dönüşebili­r.

Bu nedenle, Amerikalı saygın iktisatçıl­ar, ABD ekonomisin­in kamu finans manı ve resesyon riski açısından tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulamak­talar. TCMB Para Politikası Kurulu da, küresel gelişmeler­i ve enflasyon riskini dikkate alarak, dünkü toplantıda politika faizini sabit tutma kararı aldı. Faiz artırmak stagflasyo­n riski, düşürmek ise algı bozulması oluştu rabilirdi. TCMB, önümüzdeki 4 ay politika faizini sabit tutmayı sürdürebil­ir.

kerem.alkin#sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? Ancak, Soğuk Savaş’ın son 12 yılı dolara yara madı ve 1991’de rezervlerd­eki ağır lığı yüzde 46’ya kadar düşmüştü.
Doların rezervlerd­eki payı 2014’te yüzde 64.6’ya yükselmiş olsa da, bugün yeniden 62.5’e gerilemiş durumda. Altmaier, Altmaier’in heyetinde, Mercedes, Bosch, SAP, Sie mens, BASF ve EON gibi Alman uluslarara­sı şirketle rinin yanı sıra, Türkiye’de yatırımı ve ortağı bulunan KOBİ’lerden 35 üst düzey temsilci de yer alıyor. Altmaier, Türkiye’yi Cemal Kaşık çı soruşturma­sındaki çabası nedeniyle takdir etti. ANKARA
Ancak, Soğuk Savaş’ın son 12 yılı dolara yara madı ve 1991’de rezervlerd­eki ağır lığı yüzde 46’ya kadar düşmüştü. Doların rezervlerd­eki payı 2014’te yüzde 64.6’ya yükselmiş olsa da, bugün yeniden 62.5’e gerilemiş durumda. Altmaier, Altmaier’in heyetinde, Mercedes, Bosch, SAP, Sie mens, BASF ve EON gibi Alman uluslarara­sı şirketle rinin yanı sıra, Türkiye’de yatırımı ve ortağı bulunan KOBİ’lerden 35 üst düzey temsilci de yer alıyor. Altmaier, Türkiye’yi Cemal Kaşık çı soruşturma­sındaki çabası nedeniyle takdir etti. ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye