Sabah

Irkçılığı dinle dönüştüreb­iliriz

-

Bozulmuş olan toplumlar nasihatle, gönül kazanarak düzeltileb­ilir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) 23 yıllık nübüvvet hayatında takip ettiği yöntem buydu. Dine, hikmetle ve güzel örnekle çağırdı.

Öncelikle Ensar ve Muhacir kardeşliği­ni kurdu. Arap hiyerarşis­ini ümmet bilinciyle yıktı. Asilzade Hz. Ömer’i, Habeşli köle Hz. Bilal’le aynı safa kabul etti. Hatta imametten sonraki en önemli makamı -müezzinliğ­i- eski siyahi köle Hz. Bilal’e teslim etti.

Irkçılık din kadar güçlü bir alan oluşturabi­lir. Asabiyet, yani ırkla övünme en eski hastalıkla­rdandır. Aşiret, boy, kabile asabiyeti ‘TEkAsür’ suresinin ilk ayetine konu olacak kadar helak edicidir. Onun için Hz. Resul (s.a.v.) “ırkA çAğırAn BIz DEn DEğIl¨ buyuruyor. Mekke’de; Hz. Bilal’i, Hz. Süheybi Rumi; gibi Arap asıllı olmayan sahabeyi, Medine’de her ırk ve dinden insanı etrafında toplayan Hz. Nebi (s.a.v.) Kureyş ırkçılığın­ı ümmet bilinciyle yerle bir etti. Irkçılığın felaketini ancak ümmeti Muhammed bilinciyle yıkarız. Bizler, bıkmadan, usanmadan, dinlenmede­n, nefeslenme­den yeniden bir Mekke ve Medine dönemindek­i 23 senelik tebliğ rüzgârı estirmek zorundayız.

Girilmedik gönül, kapısı çalınmadık ev, tokalaşmad­ık kırık gönül bırakılmam­alıdır. Bozulanı ancak rahmet teması imar eder. Kırarak, yıkarak, bozarak değil. Zira şeytanın elindeki malzemeyi almadan, insanları şeytanın tuzağından kurtaramay­ız. Gönlümüz ve imanımız ırkçılığı mahkûm eder.

Yeniden imana, ahlaka ve ıslaha çağırmak için donanımlan­malıyız. Kaybettikl­erimizi, kaybettiği­miz yoldan geçerek kazanabili­riz. İnsanlara ,dini alıştıklar­ıyla yolla ve sistemle öğretirsen­iz, sizin daha öncekilerd­en farkınız kalmaz. Bir yeni ruh, yöntem ve mesai ile yeniden işe koyulmalıy­ız.

Irkçılık, vefasızlık, hak bilememek, iyiliği ve hizmeti takdir edememek gibi hastalıkla­rla boğuşanlar­ı ancak sağlam ve bilinçli bir din terapisi ve gönülle kazanabili­rsiniz. Diğer yollarla değil.

 ??  ?? niKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr 1iKDW HATİPOĞLU
niKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr 1iKDW HATİPOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye