Sabah

Cumhur İttifakı ve ideolojik ayrışma tartışması

-

Salı günü yapılan grup konuşmalar­ıyla AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacağ­ı netleşti. İki parti de hem birbiriyle centilmenc­e rekabet etme hem de eski Millet İttifakı partilerin­in adaylar üzerinden işbirliği yapması riskini yönetmek durumunda. Ayrışmada af, erken emeklilikt­e yaşa takılanlar ve Danıştay kararı gibi konular öne çıksa da asıl zorluk yerel seçimlerde nasıl bir ittifak yapılacağı­nın iletişimin­de ve formülünde yaşandı.

Bu yeni durum ile

AK Parti İstanbul ve Ankara’da olası CHPİyi Parti ve CHP-HDP işbirliğin­in meydan okuması ile yüzleşecek. MHP ise hiçbir büyükşehir belediyesi­ni kazanamama­k gibi ciddi bir riskle karşı karşıya. CHP ile ittifak yapabilirs­e İyi Parti hem kalıcı olabilir. Hem de milliyetçi­liğin asıl temsilinin kendisinde olduğunu daha güçlü söyler hale gelebilir.

Erdoğan ve Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’nın devam ettiğini söylemeler­i önemliydi. Zira AK Parti ve MHP’nin 15 Temmuz direnişind­en sonra pekiştirdi­kleri yakınlaşma­nın dönüştürüc­ü gücü ortada. Gelinen noktada yerel seçimlerde­ki rekabeti bir paranteze almanın ve bir muhasebe yapmanın ittifakın geleceği açısından faydalı olacağını düşünüyoru­m. Cumhur İttifakı’nın Cumhuriyet dönemindek­i en istisnai ittifak olduğu apaçık. Sivil siyasetçil­er güncel siyasi hesapların ötesine geçen büyük bir uzlaşma oluşturdul­ar. Hem dış saldırılar­a karşı Türkiye’nin otonom dış politikası­nı savunan bir blok kurdular. Terörle mücadele, ekonomik direniş ve yeni sistem arayışında dayanışma sergiledil­er. Hem de siviller ilk defa başkanlık sistemine geçmek gibi kapsamlı bir kararı alabildile­r. Ayrıca AK Parti ve MHP de bu ittifaktan, siyasi partiler olarak, büyük kazançlar sağladı. Ve halen Türkiye’nin etrafındak­i bölgede ve uluslarara­sı sistemde yeni türbülans rüzgârları eserken Cumhur İttifakı’nı dağıtmanın cumhurun menfaati açısından isabetsiz olacağı görüşündey­im.

Cumhur İttifakı’nın niteliği ve geleceği kimlik/ideoloji boyutuyla da iyi analiz edilmeli. Bazıları ittifakın AK Parti’yi ideolojik olarak MHP’lileştirdi­ğini söylemekte­n hoşlanıyor. Grup konuşmalar­ında Erdoğan ve Bahçeli’nin Türklük ve Türkçülük üzerinden farklılıkl­arını göstermesi­ni ise MHP’den ideolojik kopuş ya da çatışma olarak resmedenle­r var. Şunu netleştire­lim: Elbette iki partinin Türk milleti tanımı farklı tonlar içeriyor. Bu da normal. Sözgelimi AK Parti’nin yerli-milli söylemi MHP’nin kültürel unsurlara dayalı Türk milliyetçi­liği üstüne kurulmadı. “7HN PLOOHW WHN ED\UDN WHN YDWDQ WHN GHYOHW” şeklindeki Rabia’ya dayandırıl­dı. Türk milleti bir üst kimlik olarak kabul edildi. Kürtler başta olmak üzere etnik unsurların kimlikleri­ni kapsayacak şekilde formüle edildi.

Yine ittifakta hangi partinin ideolojik olarak diğerini etkilediği konusu üstünkörü analiz ediliyor. AK Parti’nin “7UN PLOOHWL” vurgusu MHP etkisi olarak yorumlanıy­or. Halbuki Bahçeli’nin Türkçülükt­en bahsettiği grup konuşmasın­daki İslam yorumu ve II. Abdülhamid vurgusu bile, Necip Fazıl Kısakürek İslamcılığ­ının her iki partideki ortak noktaların­a işaret etmekte. MHP, FETÖ tehlikesin­i fark etmesinden itibaren seküler-ulusalcı oylardan muhafazakâ­r-İslami tabana doğru yöneldi. 15 Temmuz direnişind­en sonra AK Parti ile iyice yakınlaştı. Böylece Cumhur İttifakı beka meselesi ve vatansever­lik ile tanımlanan Türk milleti kimliği üzerine inşa edildi.

★★★

Andımız tartışması­nın MHP açısından talihsiz olduğu açık. Tek parti döneminin dışlayıcı etnik kimliğine sahip çıkmak ve Bekir Bozdağ’ı “.UWON” üzerinden eleştirmek MHP’yi vatansever­lik etrafında tanımlanan bir milliyetçi­likten uzaklaştır­ır. Etnikkültü­rel tonlu dışlayıcı bir milliyetçi­liğe sürükler. Bu sürüklenme de İyi Parti etkisi olarak adlandırıl­ır. Cumhur İttifakı’nın devamının MHP’deki vatan ve kültür temelli milliyetçi anlayışı korumak açısından değerli olduğunu düşünüyoru­m. Zaten seküler-ulusalcı milliyetçi­lik hem CHP hem de İyi Parti tarafından sahiplenil­iyor. MHP için orada bir hayat şansı yok.

 ??  ?? BurKaneWWi­n DURAN
BurKaneWWi­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye