Sabah

Ankara senaryolar­ı

-

Ankara kulislerin­de ağırlıkla AK Parti ile MHP arasındaki yerel ittifakla ilgili kopuş konuşuluyo­r ve herkesin gözü kulağı bu iki partinin bundan sonra Meclis’te ne yapacağına çevrilmiş durumda. Acaba Cumhur İttifakı’nın ruhuna uygun mu davranılac­ak yoksa orada da bir kopuş yaşanacak mı?

Önceki gün Meclis’te emeklilikl­e ilgili öneriyle bu soru nun cevabı alındı. MHP Grubu’nun ilk test giri şimi alarm işareti verin ce, hem AK Parti grubu harekete geçti hem de MHP lideri 'eYlet %ahçeli devreye girdi. Bu iki hamle Cumhur İttifakı’nın dağılacağı­na yönelik beklentile­ri şimdilik boşa çıkardı.

Bu, geçmişte pazarlıkla­rla süren koalisyon günlerini hatırlatsa da yeni sistemde bunun olmayacağı­nın ilk işaretiydi. Ancak bu tavrın devam edip etmeyeceği, önümüzdeki günler de Meclis gündemine gelecek af yasası veya bütçe görüşmeler­inde daha net görülecek.

Ankara kulislerin­de olası belediye baş kan adayları da konuşuluyo­r. Ancak net bir şey yok. Bütün partiler arayış içinde. Söylenen ve ortaya atılan isimlerse varsa yımdan öteye geçmiyor. Bu durum partile rin de işine geliyor. Kamuoyu kimi konuşu yor, kimin karşılığı var ona bakılıyor.

Tabii tam tersi de düşünülüyo­r. Yani erken ortaya atılan isimlerin hızla yıpranma ları ve gereksiz piyasa oluşturma ihtimalle ri de dikkate alınıyor. Bu nedenle partiler, bazı sürpriz isimlerin sızmamasın­a özel özen gösteriyor. Bu arada pazarlık unsuru ola rak devreye sokulan isimler de söz konusu. Bunun son örneği olarak Melih *ökçek gösteriliy­or. Kuşkusuz Gökçek, isminin sürekli canlı tutulmasın­dan hoşlanıyor ama daha çok MHP çevresinin bu ismi dolaşıma soktuğu da bir gerçek.

Bir anlamda MHP’nin blöfü olarak yorumlanıy­or. Ancak blöf de olsa bu durum siyasetin gündemine girdi ve garip tar tışmaları da beraberind­e getirdi. +ayati Yazıcı’nın *ökçek’e yönelik açıklamala­rı, o açıklamala­ra Gökçek’in verdiği cevaplar işi nereye götürür belli değil.

Kocaoğlu AK Parti’ye geçerse

Ankara kulislerin­de asıl spekülasyo­n ise İstanbul ve İzmir üzerine yapılıyor. İki isim le ilgili ilginç siyasi projeden söz ediliyor. İlki Muharrem İnce’yle ilgili. İnce, sonunda İstanbul CHP adaylığı için ön seçim şartıy la §eYet” dedi; ama bunun gerçekleşe­ceğine kimse inanmıyor. Çünkü Kılıçdaroğ­lu’nun bir daha İnce’yle aynı şeyleri yaşamak iste meyeceği söyleniyor. Tam bu noktada o spekülatif proje devreye giriyor; denilenler­e göre, İnce, İstanbul’da 250 bin CHP üyesinin katılacağı ön seçime sokulacak ama kazandı rılmayacak. Kolay mı bilemem ama CHP’liler buna §ön seçim yoluyla bir siyasi aktör den kurtulma yöntemi” diyor.

Ankara’daki senaryolar­dan biri de İzmir’le ilgili... İzmir’de CHP’nin mevcut belediye başkanı Aziz Kocaoğlu aday olmayacağı­nı açıkladı. Sonra da bununla yetinmeyip CHP yönetimine çok haklı eleş tiriler yönelterek ciddi bir kamuoyu oluş turdu. Bu durumda Kılıçdaroğ­lu’nun, Kocaoğlu’nu aday yapmayacağ­ı ama onun destek vermediği bir CHP’linin de İzmir’de bile zorlanacağ­ı söyleniyor.

Buradan yola çıkanlar şu ilginç senar yoyu ortaya atıyor: Kocaoğlu, AK Parti’ye geçerse İzmir’de bütün hesaplar altüst olur. Çünkü Kocaoğlu, sadece CHP tabanıy la değil, MHP, İyi Parti hatta HDP tabanıyla sıcak ilişkileri olan yerel bir siyasi aktör.

Çok güçlü partilerin zaman zaman yerel adaylara karşı kaybettiği gerçeği göz önüne alındığınd­a bu da olabilir, neden olmasın? Önümüzdeki yerel seçimlerde çok farklı iliş kilere ve sürprizler­e tanık olabiliriz.

PDKPXW RYXU#VDEDK FRP WU 7HO SMS MO9 \D] ’\H J|QGHU

M+ IDFHERRN FRP PDKPXWRYXU

 ??  ?? MDKPXW Ö9ÜR
MDKPXW Ö9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye