Sabah

Doğu’da işsizlik ve cari açığa ilaç olacak

Doğu’nun en büyük özel sektör yatırımı olan Eti Bakır’ın tesisleri tam kapasite çalışmak için gün sayıyor. Tesisler 620 milyon $’lık ithalatı önleyecek

-

başında Cengiz Holding’in Mardin ile Diyarbakır arasında 1.2 milyar dolarlık yatırımla kurduğu 5 fabrika, 17 tesisten oluşan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ne gittik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımı olan fabrikalar zinciri, bölgede gerek işsizliğe gerekse ithalata son verecek. Şu anda 17 tesisin 15’i devreye alınmış durumda.

DAP diye bilinen amonyum fosfat gübresi üretimi başladı. Kobalt üretimi de bir haftaya başlıyor. Tesisleri gezerken Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve Genel Koordinatö­r Ömer

Mafa ile sohbet ettik.

ÜLKEME BORCUMDU

Cengiz Holding, Küre’deki madenden çıkarılan cevheri, Samsun’daki Eti Bakır’da işlerken elde ettiği piriti depoluyor. Sonra gübre üretimi için arayışa giriyor. 2011’de Mazıdağı Fosfat Tesisleri’nin ihalesi gündeme geliyor. Holding, 30 yıl kapalı kalmış tesisi, fosfat varlığı için ihaleyle satın alıyor. Küre’deki piriti Mardin’in Mazıdağı ilçesine demir ve karayoluyl­a nakledip tesisleri inşa etmeye başlıyor. Mehmet Cengiz yatırımı neden Samsun’da değil de Mardin’de yaptığını şöyle anlatıyor: “Mazıdağı’na 1.2 milyar dolar yatırdım. Bu tesisi Samsun’da da kurabilird­im. Uygun yerimiz vardı. Ama Doğu’ya yatırım ülkemize borcumuzdu.”

BANKALAR YANAŞMADI

Cengiz, yatırımın büyük bölümünü özkaynakta­n karşıladık­larını belirterek, “Tesisler Güneydoğu’da olduğu için yabancı bankalar kredi vermeye fazla yanaşmadı. Yüzde 70’i özkaynakla­rdan karşıladık” diyor.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Cengiz
Mehmet Cengiz
 ??  ?? Dilek GÜNGÖR SON NOKTA
Dilek GÜNGÖR SON NOKTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye