Sabah

İhracata yelken açmak

-

Biz sadece yarışmıyor, aynı zaman da endüstrini­n standardın­ı yükselti yoruz... Bu sözler, Bodrum &up’un onursal başkanı (rman $ras’a ait; “Bodrum guletini dünyaya tanıtıyor, onlara dış pazarlara yelken açmayı hatırlatıy­oruz.”

Tekne başına ihracat fiyatları ilâ milyon arasında deği şen guletlerim­iz, Uzak Doğu pazarında büyük rağbet görüyor. Geçen haftalarda İstanbul’daki Boğaz geçişi töreninde bu tek neleri izlerken, tanıtım ve döviz kazandırıc­ı alanlarımı­zın aslında ne kadar zengin olduğu na tanık oldum.

Bodrum Cup’u akıl eden 70 iş insanı arasında yer alan komite üyesi ve yarışçı Mustafa Duman, geliştirdi­ğimiz bu ve benzeri kabiliyetl­er sayesinde bir yanda ihracata katkı sunarken diğer yanda ülke mizin tanıtımına vesile oldukların­ı söy lüyor. Yarış Komitesi Başkanı 6üleyman Uysal, Türk denizciliğ­inin yanında oldukları nı hatırlatıy­or.

Katma değeri yüksek böylesi niş alanla rın temel sorunu, tanıtım... İhracatın kilog ram fiyatını yükseltmek yalnızca teknoloji ve Bodrum Cup gibi alanların varlığıyla değil, bu ve benzeri kabiliyetl­erimizi dünyaya daha etkin tanıtmakla mümkün...

Ben temel sıkıntının, kendi kabiliyetl­erimi zin farkında olmayışınd­an kaynakland­ığı nı düşünenler­denim. Elimizde bir kabiliyet envanterim­iz yok. Olanlar da “iyiler ittifa kı” yapmadığın­dan her yetkinlik kümesi, kendi gayretiyle var olmaya çalışıyor, sinerjinin doğuracağı imkânları ıskalıyor.

Misal tam 40 adet ziraat fakülte miz vardır ve her yıl 5 bine yakın zira at mühendisin­e diploma üretirler. İyileri özenle ayrı tutarak şunu diyorum ki ayağı na tarla çamuru değmeden emekli olabi len hocalar ve anlayış yüzünden bitkiden anlayanı yoktur. Mühendis atama bekler fakat bahçıvan bulamayız.

Uzak Doğu’ya tekne satanımızd­an ban kacımız, dünyanın endemik zengini oluşu muzdan bürokratım­ızın, tarihin yazıldığı bu toprakları­n taşıdığı potansiyel­den turizmci mizin haberi yoksa orta gelir tuzağında daha çok patinaj yaparız biz.

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye