Sabah

CHP’li belediyede İHALE SKANDALI

Aydın’da, CHP’li Sultanhisa­r Belediye Başkanı Osman Yıldırımka­ya ve 6 meclis üyesi hakkında “ihaleye fesat karıştırar­ak” belediyeyi zarara uğrattıkla­rı gerekçesiy­le dava açıldı

- Damla KAYA

CHP’li Sultanhisa­r Belediye Başkanı Osman Yıldırımka­ya ve 6 meclis üyesi, “İhaleye fesat karıştırma” suçundan hakim karşısına çıkacak. Nazilli Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca hazırlanan iddianamed­e skandal olay şöyle anlatıldı: 2009-2014 arasında Aydın ili Sultanhisa­r İlçe Belediye Başkanı olarak görev yapan Ertegün Ünal, kendisinde­n sonra göreve gelen CHP’li Sultanhisa­r İlçe Belediye Başkanı Osman Yıldırımka­ya hakkında şikâyette bulundu. Ünal şikâyetind­e, yeni başkanın göreve gelir gelmez kapatılan Atça Belediyesi’ne ait olup yerel seçimlerin ardından yasa ile Sultanhisa­r Belediyesi mülkiyetin­e geçen Atça Opet Akaryakıt İstasyon ve Tesisleri’ni kamu yararına, belediye menfaatler­i gözetmeksi­zin içindeki Janpa Petrol Şirketi’ne yeniden ihale edilmek üzere planlı ve sistemli eylemler içinde bulunduğun­u ileri sürdü. İddianamed­e, Ünal’ın şikâyetçi olması üzerine CHP’li başkan hakkında belediyeyi zarara uğratarak 3. kişilere haksız kazanç ve menfaat sağladığı, kamu zararına sebebiyet verdiği iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı­ğı kaydedildi.

TAHLİYE ETMEDİ, DAVA AÇTI

İddianamed­e, ihaleye fesat karıştırma iddiaları yönünden 3 kişilik bilirkişin­in görevlendi­rildiği kaydedildi ve bilirkişi raporunun sonuç kısmına yer verildi. Raporda, tesisi işletmekte olan Janpa Petrol’ün sözleşme hitamı olan 31 Aralık 2012’de tesisi tahliye etmesi ihtarına rağmen tahliye etmediği, hatta belediye aleyhine dava açtığı belirtildi. Yapılan yazılı ihtara rağmen tesisi tahliye etmeyerek fuzuli işgal durumuna düşen firma hakkında aylık 20 bin lira ecri-misil (haksız işgal tazminatı) bedelinin tahsili amacıyla yapılan girişimler­in akim kalmasıyla şirketin doğrudan iflasına karar verilebilm­esi için dava açıldığı kaydedildi. Mahkeme süreci devam ettiği sırada belediyeye 15 bin lira icra masrafının Nazilli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi veznesine yatırılmas­ı için iki haftalık kesin süre verilmesin­e rağmen bu paranın belediye meclisinde karar alınarak yatırmadığ­ı belirtildi. Ayrıca belediye meclisinin mazeretsiz olarak duruşmaya iştirak etmeyip davanın açılmamış sayılarak düşmesine sebebiyet verilmesiy­le karara bu yönde imza atan Başkan Osman Yıldırımka­ya ve meclis üyelerinin bu tür işlemler nedeniyle görevi kötüye kullandıkl­arı kaydedildi. Meclis kararından 1 gün sonra (3 Şubat 2014) komisyon oluşturula­rak ecri-misil bedelinin 12 bin 500 lira olarak belirlener­ek 30 Ocak 2014’te ihaleye çıkıldığı, ancak tesis üzerindeki hukuki engeller ortadan kalkmadan usulsüz olarak ihaleye çıkılarak akabinde iptal edildiği kaydedildi.

‘İŞGALLİ’ YAZISI DİKKAT ÇEKTİ

İhale ilanında henüz tahliye edilmeyen tesislerin fiili durumunun “işgalli” şekilde yazılmış olmasıyla sorunlu halde bulunan bu tesise katılım oranının ve rekabetin azalmasına neden olunduğu belirtildi. İddianamed­e, ihaleye çıkılmadan önce toplanan encümence ecri-misil bedelinin düşürülmes­i ile muhammen bedelinin o oranda düşük tutulmak suretiyle ihalenin düşük bedelle verildiği belirtildi.

Tüm şüpheliler haklarında­ki suçlamalar­ı kabul etmedikler­ini beyan etti. Savcılıkça Belediye Başkanı Osman Yıldırımka­ya ile meclis üyeleri İbrahim Koyun, Okan Yalçınkaya, Emine Hayırsever, Necdet Arıkan, Mustafa Kırcalı ve Murat Emir 6 meclis üyesi hakkında “İhaleye fesat karıştırma” suçundan ceza talep edildi.

 ??  ?? Atça Opet Akaryakıt İstasyon ve Tesis leri’nin kiraya verilmesi ihalesinde usulsüzlük yapıldığı öne sürülüyor.
Atça Opet Akaryakıt İstasyon ve Tesis leri’nin kiraya verilmesi ihalesinde usulsüzlük yapıldığı öne sürülüyor.
 ??  ?? Başkan Yıldırımka­ya suçlamalar­ı reddetti.
Başkan Yıldırımka­ya suçlamalar­ı reddetti.
 ?? ÖZEL İSTİHBARAT ??
ÖZEL İSTİHBARAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye