Sabah

Dörtlü zirvenin yedi kritik maddesi

-

Dörtlü zirve Türkiye’nin dünya siya setine önemli bir müdahalesi ola rak görülebili­r. Toplantını­n içeriği ne bakıldığın­da Türkiye’nin kritik gördüğü tüm meselelerd­e bekledikle­rini büyük oran da karşıladığ­ını söyle mek mümkün. Rusya önemli adımlar atarak Türkiye’ye daha da yakınlaştı.

Bildiride kabaca şu 7 kritik madde öne çıktı:

Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlı­ğının korun ması,

Ayrılıkçı gündemleri­n reddedilme­si,

Terörle mücadeleye devam edilmesi,

Anayasa komisyonun­un yıl sonuna kadar kurulması,

İdlib mutabakatı­nın kalıcı bir ateşkese dönüştürül­mesi,

İnsani yardımları­n önündeki her türlü engelin kaldırılma­sı,

Mülteciler­in geri dönüş hakkının kabulü, Bu kritik maddelerin tamamı Türkiye’nin öncelikler­ini ciddi biçimde yan sıtıyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğü son dönemde Türkiye’nin Suriye’deki en mer kezi iddiasıydı. Taraflar öncelikle bu mad deyle tek ve bütün bir Suriye fikrinde uzlaş mış oluyor. 7üM TARAILAR BöLüNMEYI REDDEDERKE­N 5XSYA BX MADDEDE EJE MENLIK HAKLARıNı öNE çıKARMAK ISTIYOR. Çünkü hâlâ Esed rejimini egemen kılmak istiyor. Ama bağımsızlı­ğı o kadar önemsedi ğini söylemek pek doğru olmaz. Zira Rusya adı egemen kendi bağımlı bir Esed rejimi ni tercih ediyor. Ama bu da Rusya’nın taviz veremeyece­ği bir alan olarak görülmemel­i. Toprak bütünlüğü korunmuş bir Suriye bir gün gerçekten milletin egemenliği­ne kavu şabilir. Ancak şimdilik bütünlüğü öncele mek şart.

İkinci kritik başlık olan ayrılıkçıl­ığa tüm taraflar karşı olsa da bu maddeyi en çok Türkiye önemsiyor. Amerika’nın PYD’ye desteği ortada. Türkiye’nin Suriye’ye bakı şını büyük oranda ayrılıkçıl­ık tehdidi şekil lendiriyor. Bu madde ve devamında gelen terörün tüm türleriyle mücadele etme mad desi doğrudan doğruya Türkiye’nin talep lerinin karşılık bulduğu anlamına gelir. Zirvenin en somut maddesi ise Anayasa komisyonuy­la ilgili. Komisyon yıl sonu na kadar oluşturula­cak. Türkiye bu süreç te etkinliği sayesinde PYD’nin temsil bulma ihtimalini engelleyeb­ilir.

İdlib mutabakatı­nın kalıcı ateşke se dönüştürül­mesi de Erdoğan’ın Tahran Zirvesi’nden bu yana sürekli öne sürdü ğü bir beklentiyd­i ve bunun da karşılan dığı görülüyor. Fransa ve Almanya da Türkiye’yle hemen hemen aynı çizgide. Rusya ise anlaşmadan memnun olsa gerek ki, önceleri pek tercih etmediği ateşkes fikri ne razı olmuş. Şimdilik burada da bir sorun hissedilmi­yor. Sahada bir kaza olmadığı müddetçe bu ateşkes sürdürüleb­ilir gibi.

İnsani yardımları­n önünün açılması ve mülteciler­in geri dönüş hakkı ise Rusya’nın verdiği iki önemli taviz olarak bile okunabi lir. Esed’in elde etmeye çalıştığı temizlenmi­ş bölge fikri en azından prensipte reddedilmi­ş oluyor. Bir barış anlaşması doğduğunda Türkiye’deki mülteciler­in geri dönüş şansı yazılı bir belgeye yansıtılmı­ş oldu. Bu da son derece kıymetli bir kazanım.

Zirvenin kendisi de anlamlıydı ama içeriği de güçlü çıktı. g]ELLIKLE YEDI KRITIK MADDEDE 7üRKIYEªNI­N öNFE LIKLERI BüYüK ORANDA YANSıTıLMı­ş. Burası sağlam bir zemin. Türkiye bu zeminden yürüdüğü müddetçe kazan maya devam edebilir.

hasan.yalcin#sabah.com.tr SMS +BY yaz 1 ’ye gönder.

 ??  ?? +asan Basri YALÇIN
+asan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye