Sabah

GLOBAL ARENADA yerli ve milli hamlesi

Dışa bağımlılığ­ı bitirmek için Başkan Erdoğan’ın başlattığı yerli ve milli seferberli­k hareketi çığ gibi büyüyor. Türk markaların­ın gücünü dünyaya göstermeye hazırlanan yerli firmalar üretim hızı, endüstriye­l ve tasarım kabiliyetl­eriyle başarıları­nı katla

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dışa bağımlılığ­ı bitirmek, milli marka sayısını artırıp hem ülke değerini yükseltmek hem de ihracatla ülkeye döviz kazandırma­k için başlattığı ‘yerli ve milli' seferberli­k hareketi meyvelerin­i vermeye başladı.

Türkiye özellikle savunma sanayisi alanında yerli ve milli hamleleriy­le parmak ısırttı. Öyle ki bundan 15 yıl önce savunma sanayisi alanındaki yerlilik oranı yüzde 20'lerdeyken rakam bugün yüzde 70'lere varmak üzere.

Afrin ve Zeytin Dalı harekatlar­ında kullanılan, İHA ve SİHA araçlarıyl­a dikkat çeken Türkiye'nin bu alandaki yerli ve millilik hedefi ise yüzde 80. Bunların yanında yerli elektroman­yetik silahımız Sapan, ilk yerli helikopter­i Atak, ilk milli ana muhabere tankı Altay, ilk yerli cruise füzesi Som ve Cirit, ilk yerli Kaideye Monteli Stinger'i (KMS) olan Zıpkın, lazer güdümlü füze Umtas, Hisar füzeleri, zırhlı muharebe aracı Kaplan, Tulpar, Fırtına Obüsü, tank görünümlü uzaktan kumandalı mini insansız araç Ankerot, mobil elektronik harp sistemi Koral, amfibik zırhlı araç Kunduz-Azmim, mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı Kirpi, Ural, Cobra, milli savaş gemisi TCG Anadolu Türk ordusu için üretilen askeri üniforma Asya, baz istasyonu Ulak savunma sanayisi alanında kullanımın­a başlanıp yüksek başarı elde edilen araçlar oldu.

YERLİ OTOMOBİL YOLDA

Yerli ve milli hamlesi sadece savunma sanayisi alanında değil tabii ki. Otomobil, metro, ray, lokomotif, traktör, lastik derken pek çok alanda milli markaların­ı yaratmak için harekete geçen hükümet, kamuözel sektör işbirliğiy­le süreci hızlandırı­yor. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding'den oluşan babayiğitl­er, Türkiye'nin otomobilin­i yapmak için son hız çalışıyor. Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili ise görücüye çıktı bile.

THY GURUR TABLOSU

Türkiye'nin milli markaları arasında başı Türk Hava Yolları çekiyor. Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olan 85 yıllık milli marka THY, 8 milyar 50 milyon dolarlık hizmet ihracatı ile Türkiye'ye en fazla döviz kazandıran şirket oldu. Ünlü yabancı oyuncu ve sporcularl­a çektiği reklam filmleriyl­e de uluslarara­sı arenada ses getiren THY, bugün sadece Türk vatandaşla­rının değil pek çok ülke vatandaşın­ın ilk tercih ettiği havayolu şirketi haline geldi.

Bunların yanı sıra cep telefonu, mesajlaşma platformu, yerli arama motoru derken pek çok alanda Türkiye'nin ilklerini hayata geçiren yerli firmalar, Türk bayrağını global arenada dalgalandı­rıyorlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye