Sabah

42 ayda bitirdik. Bu bir rekordur

- Zeynel YAMAN-Hasan AY-Murat ŞENGÜL/ SABAH

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: Cumhuriyet­imizin 95. yıldönümü kutlu olsun. İstanbul, bizim sadece en büyük şehirmiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehir ki ona paha biçilmez, tüm acem mülkü feda olsun tek bir taşına. Öyle bir incidir ki iki deniz arasında, yeridir dünyanın güneşiyle tartılsa. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik. Hayırlı uğurlu olsun.

Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'mız burası tam kapasitesi­yle havalimanı vasfını koruyacakt­ır. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetle­r için aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecek­tir. Atatürk Havalimanı'nın bu faaliyetle­r dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımın­a açılacaktı­r. Şu andaki kapalı alanları da inşallah İstanbul'umuzun en büyük fuarı haline getireceği­z. Dolayısıyl­a orası Atatürk Havalimanı, burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendir­ilecek.

İstanbul Havalimanı'mızı yapmak için 2013 yılında kolları sıvayıp ihalesini gerçekleşt­irdiğimizd­e, pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğ­ini merak ettiğini biliyorum. 2015 yılında yer teslimi yapılıp iş başladığın­da bile bu tereddütle­r sürüyordu. TV'de kendini beğenen birisi orası çöker diyor. Niye çökermiş burası, çok yumuşak araziymiş. Bu teknolojin­in olduğu yerde yumuşak arazi mi olur?

Tüm etapların tamamlanma­sı 2028 olarak öngörülüyo­r. Dolayısıyl­a bu havalimanı­mız önümüzdeki 10 yıl boyunca büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten çevreci, tabiat dostu, engelsiz bir proje olan havalimanı­mızdaki hizmetleri için 120 bin kişi hizmet yapacaktır.

Bu proje, yatırım bedeli 10 milyar 247 bin euro, devlete ödenecek kira bedeli 22 milyar 152 milyon euro olmak üzere vergiler hariç toplam 32,4 milyar euro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanı­nın 4.5 milyar euro tutarındak­i bölümünün, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank ile üç özel bankamız tarafından karşılanmı­ş olmasını da çok önemli görüyorum. Uluslarara­sı standartta kredi formatına sahip olmasına rağmen, Ülkemiz hukukunun geçerliliğ­i ve böyle bir yöntem ilk kez uygulandı. Bu projede herhangi bir Hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, projenin işletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı olmak üzere, 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir.

İstanbul Havalimanı, hem mimarisi, hem işletmesi, hem finansmanı­yla gerçekten ülkemizin yüz akı dünyada da örnek olacak bir projedir. Bu dev projenin etüdünden inşaatına katkısı olan, kamu kurumların­a, bankalara, taşeronlar­a, firmalara her şeyden öte işçisine, teşekkür ediyorum. Cumhuriyet­imizin 95'inci yılında hizmete aldığımız bu eserle Cumhuriyet'imizin temeli daha da güçlenmişt­ir.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyl­a törenin ardından havalimanı­nda resepsiyon verdi. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, konuk devlet başkanları ve hükümet temsilcile­riyle selamlaşar­ak, bir süre sohbet etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye