Sabah

Küresel algımıza saldırı darmadağın

- Kerem ALKİN

016 yılının ekim ayından bu yana, Türkiye Ekonomisi kademe kademe yükseltile­n bir ‘küresel algı manipülasy­onu’ ve bu manipülas yonun sacayaklar­ı olarak, uluslarara­sı derecelend­irme notumuzun düşürülme sine, Türk varlıkları­na (hisse senedi, tahvil) satış baskısına ve Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi­ne dayalı bir ekonomik operasyonl­a karşı karşıya. Kademe kademe yüksel EKONOMİ-POLİTİK tilen bu operas

yon, geçtiğimiz ağustosta Trump Yönetimi tarafından açık bir ‘savaş’ ilanına kadar vardı rıldı ve bir ara Türk Lirası’nın yıllıklan dırılmış bazda değer kaybı yüzde 100’e dayandı. 2013’ten itibaren derinleşti­ri len ‘Türkiye’yi kıskaca alma’ operasyonu, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliği, bakanların ve üst düzey bürok ratların kararlılığ­ı ve halkımızın destansı kahramanlı­ğıyla her defasında ‘darma dağın’ olunca, son hamle olarak ‘eko nomi’ üzerinden operasyonu denediler.

Bilhassa, bir aydır konuştuğu muz küresel yatırımcıl­ar, uluslarara sı finans kurumu temsilcile­ri, ağustos ta doruk noktasına ulaşan Türkiye’ye yönelik ‘olumsuz’ algıyı bu derece cid diye almaktan, Türkiye konusunda ‘ofsayt’a düşmekten, Türkiye’nin ne kadar dinamik, ne derece mücade leci, ne ölçüde pes etmeyen bir ülke olduğunu her defasında atlamaktan, ihmal etmekten dolayı düştükleri hata dan çok pişmanlar. Şimdi, Türkiye’nin, pro-dinamik bir ülke olarak, cari açığını hızla düzeltebil­me, kamu mali disiplinin­den ödün vermeden süreçleri yönetme kabiliyeti­ni göz ardı etme hatasını telafi etmenin peşindeler. Üstelik son Kaşıkçı vakası ve dünyanın en büyük havalimanı olacak ‘İstanbul’ havalimanı­nın fiilen faaliyete geçi şi, Türkiye’nin hiçbir zaman hafife alınmaması gereken bir ülke olduğu gerçeğini yüzlerine çarptı.

Bu nedenle, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’daki ‘4’lü Suriye Zirvesi’nin küresel anlamı ve ağırlı ğı dahil, Türkiye’yle ilgili hızlı bir okuma ve algı düzeltmesi gözleniyor. Bunun doğal sonucu olarak, Türkiye’nin tahvilleri­ne ve bizzat Türk Lirası’na yönelik küresel yatırımcı ilgisi, kurların da gerilemesi­ni sağladı. Önümüzdeki hafta ve aylarda, Halk Bankası konusunun selametle tamam lanması, Avrupa Birliği ile ilişkile rin yeniden pozisyonla­ndırılması ve 6 Kasım ara seçimleri sonrası, ABD ile ilişkileri­n normalleşm­eye devam etmesi, kerem.alkin#sabaK.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye