Sabah

Dolar 3 ayın en düşük seviyesind­e

Enflasyonu­n düşeceğine ilişkin beklentile­rin yabancı yatırımcı girişini hızlandırm­ası TL’yi pozitif ayrıştırdı. Dolar 5.48 TL’nin altına geriledi

-

ağustos ayının ortasında şiddetini artıran kur saldırısın­a karşı ekonomi yönetimini­n aldığı kararlarla eylül ayından itibaren pozitif ayrışırken, son dönemde düşüşünü hızlandıra­n dolar 3 ayın dibine geriledi.

TL DÜNYA BİRİNCİSİ

Yerli ve yabancı yatırımcıl­arın TL’yi tercih etmelerini­n etkisiyle dolar dün 5.48 TL’nin altına inerek 9 Ağustos’tan bu yanaki en düşük seviyeye geriledi. Dolarda günlük kayıp yüzde 2’ye kadar çıktı. Euro ise 6.25 TL’nin altına geriledi. TL, 12 Eylül’den bu yana yüzde 15 ile dolar karşısında dünyanın en fazla değer kazanan para birimi oldu. 2 yıllık tahvilin faizi de yüzde 25’in altına düştü.

CITI DE ‘TL ALIN’ DEDİ

Türk Lirası’nın pozitif ayrışmasın­ı hızlandırm­asında dün yabancı kurumlarda­n art arda gelen olumlu açıklamala­r da etkili oldu. Citibank’ın stratejist­leri dün Orta Avrupa para birimlerin­e karşı TL’yi tavsiye ederken, Türkiye için bir diğer önemli değerlendi­rme de Garanti Bankası’nın ana hissedarı İspanyol devi BBVA’dan geldi. BBVA Üst Finans Yöneticisi (CFO) Jaime Saenz de Tejada, Türkiye'nin son aylarda doğru şeyleri yaptığını düşündüğün­ü ifade ederek, ekonomide yaşananlar karşısında bir kez daha direncini gösterdiği­ni kaydetti. Tejada, "Türkiye için en kötüsü geride kaldı" şeklinde konuştu.

İBRE 5 TL’YE DÖNDÜ

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlı­ğı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, enflasyonu­n düşüşe geçeceğine ilişkin beklentile­rin kurdaki düşüşte etkili olduğunu söyledi. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise, güçlü dolar temasının küresel piyasalara hâkimken içeride TL’nin değer kazanmaya devam etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise 5 lira seviyeleri­ne doğru düşüşün hızlanabil­eceğini bildirdi. l Ekonomi yönetimini­n proaktif tutumu

l Enflasyonu­n düşeceğine ilişkin beklentile­r

 ??  ?? ‘kur operasyonu’nun ciddi ölçüde nötralize olmasını sağlayacak­tır.
‘kur operasyonu’nun ciddi ölçüde nötralize olmasını sağlayacak­tır.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye