Sabah

Faiz 10 puan düştü

-

Bu kez ©Ey finans...’ diye başlamayac­ağım. dünkü, kamu ban kaları öncülüğünd­e faiz ler düşmeye başladı. 'ün itibarıyla ticari kredilerin ortalama faizi üç kamu bankasında yüzde 29’a geri lemiş durumda.

Ziraat Bankası’nda faiz yüzde 28 2 . Vakıfbank’ta yüzde 2 2 .75. Halkbank’ta ise esnaf kredileri dahil edildiğind­e oran yüzde 26.5. Esnaf kredileri hariç ise yüzde 2 . Bundan 1 ay önce faizle rin yüzde 42’leri gördüğünü hatta bazı bankalarda geçti ğini düşünürsek, 10 puanın üzerindeki düşüş hiç de fena değil... Önümüzdeki gün lerde özel bankaların da kamuları takip edeceğini düşünüyoru­m.

Biliyorum, üretim yapan lar bu faizi de beğenmeyec­ek. Ancak biraz daha sabretmemi­z gerekiyor. Zira, Yeni Ekonomi Programı açıklanalı 1.5 ay oldu. Yerli ve yabancı yatı rımcıların programa güve ni, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başında olduğu ekono mi yönetimind­e ki koordinasy­on ve ülkeyi içine girdi ğimiz türbülanst­an çıkarmaya yönelik güçlü irade oldu ğu müddetçe bu eşiği aşacağımız­a inanıyorum. Bana göre, ekim enflasyo nunda ©En kötüsü geride kaldı’ söy lemi doğru çıka cak. Merkez Bankası’nın da ona göre kendini konum laması gerekiyor. Enflasyon verisinin ardından pro aktif davranarak ülkenin üzerindeki el frenini biraz gevşetmesi duran ekono minin çarklarını­n yeniden döndürülme­sini sağlar. Böylece bankalara da faizleri daha da düşürmesi için yeni manevra alanı yaratılır.

SON NO.TA

 ??  ?? Dilek GhNGgR
Dilek GhNGgR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye