Sabah

İkinci sondaj gemimiz geliyor

Milli sondaj gemisi FatiK, Antalya·ya 100, Alanya·ya 0 km mesafedeki kuyuda petrol ve gaz aramaya başlıyor. Sondaj 150 gün sürecek. Bakan Dönmez, “İkinci sondaj gemimizi portföye almak üzereyiz” dedi

-

ve Tabii Kaynaklar Baka nı Fatih Dönmez, Fatih gemisine deniz kuvvetleri ve sahil güven liğin eşlik ettiği ne dikkati çeke rek, “Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama taciz olur sa deniz kuvvet lerimiz gereğini yapacaktır” dedi.

Türkiye, kendisine ait sondaj gemisiyle ilk derin deniz sondaj faaliyetle­rine başlıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sondaj gemisi Fatih, ilk sondajı Antalya’ya 100, Alanya’ya 60 kilometre mesafede Alanya-1 adı verilen kuyuda gerçekleşt­irecek. Sondaj süresi 150 gün olacak. Gemi, Türk savaş gemilerini­n koruması altında faaliyet gösterecek.

Antalya’daki törende açıklamala­rda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hedefimiz bu gemiyle yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz, ilk sondajımız­da doğal gaz ya da petrole rastlarız” dedi.

SIRADA MERSİN VAR

EnJin T8Nd

Dönmez, Türkiye’nin Barbaros Hayreddin Paşa, Oruç Reis ve Fatih ile arama ve sondaj çalışmalar­ındaki dışa bağımlılığ­ına büyük ölçüde son verdiğini vurgulayar­ak, şöyle konuştu: “Maden ve hidrokarbo­n aramacılığ­ıyla ilgili her zaman söylediğim­iz bir şey var. ‘Varsa bulacağız.’ Türkiye enerjide bağımsızlı­ğı kendisine temel hedef olarak koymuştur. Bizi bu hedefimizd­en hiçbir güç vazgeçirem­ez. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis gemilerimi­z sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de de durmaksızı­n çalışıyor. Bugün Fatih gemimizin de katılımıyl­a bu çalışmalar daha da derinleşer­ek hız kazanacak. İkinci sondaj gemimizi de portföyümü­ze almak üzereyiz. Gelecek ay Mersin’de sığ deniz sondaj çalışmasın­a da başlayacağ­ız.” Dönmez, Türkiye’nin uluslarara­sı hukuktan doğan haklarını koruyacağı­nı da bir kez daha yineledi.

 ??  ?? enJin.tunc#sabaK.com.tr ANTA/YA
enJin.tunc#sabaK.com.tr ANTA/YA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye