Sabah

Milyar $’lık bulut teknolojis­i pazarı oyunu değiştirdi

-

IBM, KURUMSAL BULUT HIZMETLERI­NDE Güç KAZANMAK IçIN AçıK KAYNAK YAZıLıM DEVI REDHAT’I 34 MILYAR DOLARA SATıN ALıYOR. MILYAR DOLARLıK BULUT TEKNOLOJIS­I PAZARı DA şIRKETLERI­N DAVRANışıN­ı DEğIşTIRDI

Bulut bilişim rekabeti bilişim devlerinin dev satın almalara imza atmasına sebep oluyor. “Büyük mavi” denilen IBM, kurumsal bulut hizmeti rekabeti için açık kaynak kodlu yazılım dünyasının devi Redhat’i 34 milyar dolara almak için anlaşma imzaladı. Daha önce de Microsoft, 26 milyon yazılım geliştiric­isinin kodlarının bulunduğu Github’ı 7.5 milyar dolara satın almıştı. Bu satın almayla IBM ve Microsoft gibi şirketler bir anda en büyük açık kaynak destekçisi oldu. İşin sırrı ise bulut teknolojil­erinde. Bunun yolu ise yazılım geliştiric­ileri ikna etmekten geçiyor. Şimdi tüm girişimci ve yazılım geliştiric­iler IBM ve Microsoft’un kuzu postuna bürünen kurt olup olmadığını anlamak istiyor. Açık kaynak platformla­rını desteklerk­en ne kadar samimi oldukların­ı anlamaya çalışıyorl­ar.

KURUMLARDA­N BÜYÜK İLGİ VAR

Açık kaynak ekosistemi­nin dev şirketlere güvenmeler­i için daha zamana ihtiyaç var. Şimdiye kadar bağımsız duruşların­dan dolayı yazılım geliştiric­ilerin gelecekte hangi platformla­ra ilgi gösterecek­lerini göreceğiz. Kurumlar “kullandığı­n kadar öde” mantığıyla çalışan ve uygulama veya internet tarayıcı kullanır gibi kolay, basit bulut çözümlerin­i tercih ediyor. Bu çözümleri de teknoloji girişimler­i ve yazılım geliştiric­iler sayesinde elde ediyorlar. İşte son dönemde bulut teknolojil­erine dayalı dönüşümde Google, IBM, Amazon, Microsoft ve Oracle gibi devlerin yarışa girmesinin sebebi bulut teknolojis­iyle hız kazanan dijital dönüşüm projeleri. İşte son dönemde bulut teknolojis­ine kurumların gösterdiği yoğun ilgi yatıyor. Xiaomi markasının yeni amiral gemisi Mi MIX 3’ü Yasak Şehir adıyla bilinen Saray Müzesi’nde tanıttı. Tamamen cam ekrandan oluşan Mi MIX 3, DxOMark fotoğraf testinden 108 puan alan bir kamera teknolojis­ine, yeni Safir Mavisi modelinde dört tarafı kavisli seramik bir arka panel ve bilgisayar­lar kadar güçlü 10GB’a kadar belleğe sahip. Akıllı telefon üretiminde rakip olan şirketler bile yeni ürünlerde işbirliği yapıyor.

Mi MIX 3’te, 19.5:9 en boy oranına sahip 6.39 inç, 2340 x 1080 piksel FHD+ Samsung AMOLED ekran bulunuyor. Samsung bir akıllı telefonun en pahalı parçası olan ekranları Apple iPhone için de üretiyor.

gZEL K,ZAK TASAR,M,

Mi MIX 3’ün patentli kızak mekanizmas­ı, dikkatle kalibre edilmiş neodimyum mıknatısla­rı kullanıyor. Ekran aşağı itildikten sonra, manyetik mekanizma anında devreye giriyor ve doğru miktarda kuvvet uygulayara­k açılış hareketini göz açıp kapayıncay­a kadar tamamlıyor.

Xiaomi, kızak mekanizmas­ının laboratuva­r testlerind­e ortalama 300 bin devirlik bir kullanım ömrüne erişmesi için üretim sürecine önemli miktarda kaynak ayırdı.

Kızağın tasarımı, sadece ön kamera ve anten için alan yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda maksimum tam ekran görüntüsün­e imkân sağlıyor.

Çerçeveler­i bir önceki modele kıyasla daha da azalan cihaz, yüzde 93.4 oranında çarpıcı bir ekran/gövde oranı sunuyor. Qi kablosuz şarj standardın­ı destekleye­n Mi MIX 3, önceki modele göre yüzde 30 daha verimli şarj olanağı sağlayan 10W’lık kablosuz şarj cihazı ile birlikte geliyor.

YAPAY ZEKÂ DÜĞMESİ

Xiaomi ilk defa telefonun sol tarafına özel bir AI düğmesi ekledi. Kullanıcıl­ar, AI düğmesine basılı tutarak Xiao Ai sesli asistanını aktif hale getirebili­yor, kişiselleş­tirmeyi seçerek düğmeye bir defa veya iki defa basınca hangi özellikler­i kullanmak istedikler­ini belirleyeb­iliyorlar. Xiao Ai, artık yedi farklı Çin lehçesini anlayabili­yor ve sesinin şiddetini kullanıcın­ın sesine göre otomatik olarak ayarlayabi­liyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye