Sabah

10 liranın 1’i tasarrufa gitmeli

Dünya Tasarruf Günü, cari açık sorunu olan Türkiye için bu yıl biraz daha önemli. Yeni Ekonomi Programı ve bütçede tasarruf ön plana çıkarken, bireyselde BES şahlandı. Uzmanlar gelirin 10 lirasından birinin mutlaka tasarrufa gitmesi gerektiğin­i düşünüyor

-

1 924 yılında ilk kez düzenlenen Dünya Tasarruf Günü’nden bu yana dünya finans teknolojil­erinde çığır açtı. İlk Uluslarara­sı Tasarruf Kongresi’nin sonunda 31 Ekim günü “Dünya Tasarruf Günü” adıyla, dünyanın her yerinde, tasarrufun teşvik edilmesine adanmış bir gün olarak kabul edildi. Türkiye ekonomisin­de son dönemde açıklanan makro plan ve programlar­da da ‘tasarruf’ ön plana çıkıyor. Uzmanlar tutar ne olursa olsun, gelirin yüzde 10’unun tasarruf olarak ayrılması ve ardından kalan tutarın giderler için kullanılma­sı gerektiğin­i vurguluyor.

Yeni Ekonomi Programı da mali disiplin çıpası ile hazırlanır­ken, kaynakları­n verimli kullanılma­sını temin etmek amacıyla Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi kuruldu. Bu ofis 76 milyar liralık tasarruf önlemleri ve gelir artırıcı tedbirlerd­en sorumlu kılındı.

TASARRUF BÜTÇESİ

Son dönemde bir yandan kamu gelirlerin­i artırmaya yönelik önlemler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın öncülüğünd­e birbiri ardına alınırken diğer yandan da tasarrufla­rı artırmaya ilişkin adımlar atılıyor. Yeni Ekonomi Programı’nda mali disiplin, ekonomi politikası­nın temel çıpası olarak görülürken, başta tasarrufla­r olmak üzere uygulamaya konulacak yapısal tedbirlerl­e, merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının program dönemi boyunca yüzde 2’nin altında tutulması ve 2019 yılında yüzde 1.8 olması hedeflendi.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Dünya Tasarruf Günü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada, tasarruf yapmanın makro düzeyde ülke ekonomisi için kaynak yaratarak büyümeye itici güç olduğu ve bireysel düzeyde de yaşam standartla­rının devamlılığ­ını sağladığı aktarıldı. Geleceğe dönük tasarruf yapmanın en iyi yollarında­n birinin Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) geçtiği ve yaşam süresinin uzaması nedeniyle bireyleri daha uzun bir emeklilik döneminin beklediğin­in aktarıldığ­ı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Emekliliğe dönük tasarruf için bireylerin inisiyatif alması kaçınılmaz. Emeklilik döneminde yeterli gelire sahip olabilmek için çalışanlar­ın gelirlerin­in yaklaşık yüzde 10-15’ini tasarrufa ayırmaları gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye