Sabah

İstanbul, kanatlarım­ızın altında...

-

Dünya tek bir ülke olsay dı, başkenti İstanbul olurdu” demişti Napolyon. Ve “Birisinin dünyaya tek bir kez nazar etme hakkı olsaydı, o nazar şüphesiz İstanbul’a edilme liydi” diye eklemişti Alphonse de Lamartine.

Madem hep Fransızlar­dan gittik, Gerard de Nerval’in şu sözü nü de hatırlat madan olmaz: “İstanbul, kadim zamanlarda­n bu yana, Asya ile Avrupa’yı birleş tiren büyüleyi ci bir mühürdür. Şüphesiz İstanbul, dünya üzerindeki en güzel yerdir.”

İşte bu güze lim dünya başkenti, ‘dersaadet’ ve payitaht yadigârı, dünyanın en büyük havalimanı­nı ile bir likte ‘ulaşım başkenti’ hüviyeti ni de kazandı. Cumhuriyet­imizin 95. yılı için daha güzel bir kutla ma olamazdı. Dün Hakan Çelik, “Dünyada bu kadar büyük proje yapan, üstelik söylenen tarih te tamamlayan çok az ülke var” diye yazınca hatırlatma ihtiyacı duydum.

Almanya, THY’nin ve dola yısıyla İstanbul’un hava ulaşı mındaki hızlı yükselişin­den bir süredir rahatsız. Zira İstanbul’un Frankfurt’un merkezîliğ­ini alaşağı edeceğini düşünüyorl­ar. Haksız da sayılmazla­r.

Örneğin açılış günü Alman Frankfurte­r Allgemeine Zeitung şöyle yazdı: “Berlin’dekiler kıskanabil­irler çünkü İstanbul Havalimanı inşaa tı, Berlin Havalimanı inşaa tından dört yıl sonra başladı ve dört kat büyük olması na rağmen daha önce bitti.” Alman devlet kanalı ARD’deki haber ise şöyle diyordu: “Erdoğan’ın prestij projesi açılı yor: İlk etapta 90 milyon yolcu alacak. Karşılaştı­rıldığında, en büyük Alman havaala nı Frankfurt ise 2017’de 65 milyon yolcu almıştı.” Dördüncü etap da tamamlandı ğında ise, 200 milyon yolculuk kapasitede­n bahsettiği­mizi not düşelim.

76.5 kilometrek­are lik bir alan üzerine inşa edilen ve toplam 350’yi aşkın destinasyo­na ula şım sağlayacak, yolcu trafiğinin ve kargo taşı macılığını­n yeni mer kezi İstanbul’umuza hayırlı olsun! Erdoğan’ın sesiyle kulaklarım­ızı çınlatan o dizelerle bitirelim: “Ruhumu eritip de kalıpta don durmuşlar;

Onu İstanbul diye toprağa kon durmuşlar...

İstanbul benim canım; Vatanım da vatanım...”

Havalimanı­nın ismi tartışması

Gezi kalkışması sürecindek­i taleplerde­n biri de üçüncü hava limanı projesinin durdurulma sıydı. Nitekim aynı yıl temmuz da CHP, ihalenin durdurulma­sı için de Danıştay’a başvurmuş tu. Ne hikmetse havalimanı türlü mücadelele­rle bitirildik­ten sonra da isim hakkı üzerinde en çok sesleri çıkan da bu çevreler oldu. Şahsen, siyasî mücadelesi nin ortasına denk gelen bu hava limanına Erdoğan’ın ismini ver mek anasının ak sütü gibi helaldi. Ancak, İstanbul ismi tercih edilerek, şehrin marka değe rini yükseltece­k bir tercihte bulunuldu. Enerji israfı bir tar tışma daha böylece geride kaldı. Bu açıdan da hayırlı olsun.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye